Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint a teljes kimerülés határán állnak a csernobili atomerőmű dolgozói, akik több feladatot már el sem látnak a fizikai és mentális fáradtság miatt. Az ENSZ szervezetének Twitter-bejegyzése szerint a 210 fős személyzet három hete „non-stop” dolgozik az erőműben.

Az ügynökség igazgatója, Rafael Grossi szerint az „egyre szörnyebb helyzet” miatt még sürgetőbb az ukrán atomlétesítmények biztonságának szavatolása. A csernobili erőmű néhány napja kapcsolódott le az elektromos hálózatról, mert a környéken zajló harcokban korábban megsérült a már nem üzemelő erőműhöz vezető egyik magasfeszültségű kábel. Az ukránok attól tartottak, hogy az áramhiány miatt problémák lesznek a hűtőrendszerrel. Tegnap végül helyreállították a csernobili atomerőmű elektromos ellátását – közölte az atomenergiáért felelős ukrán minisztérium.

Az ukrán hatóságok korábban arra figyelmeztettek, hogy amióta az orosz hadsereg ellenőrzése alá vonta a létesítményt, nem tudják mérni a radioaktív sugárzás szintjét. Az ENSZ atomenergia-ügynöksége akkor kijelentette: az áramellátás hiánya nem jár biztonsági kockázattal.

Az orosz hadsereg az ukrán invázió első napján foglalta el a hírhedt csernobili létesítményt, ahol a világ legnagyobb atomkatasztrófája történt 1986-ban, amikor leolvadt az egyik reaktora.

Nyitókép: csernobili szarkofág forrás: Daniel Müller / Greenpeace

Kapcsolódó anyagok:

Éjszaka lángokban állt Európa legnagyobb atomerőműve

Az Atomenergia-ügynökség szerint aggasztó, ami most a legnagyobb európai atomerőműnél folyik

Oroszország hogyan akar a jövőben bármely országban atomerőművi projekteket megvalósítani?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás