Hirdetés
Forrás: hvg.hu

Egyre biztosabb, hogy az új paksi reaktorok irányítástechnikáját a franciáktól vesszük a német Siemens helyett – közölte Párizsban Szijjártó Péter külügyminiszter a hírt, amire régóta számítani lehetett, és ami furcsa mód azzal is összefügg, hogy Lázár János lefújta 115 új Siemens mozdony beszerzését.

Minden bizonnyal a francia Framatome veszi át a német Siemens Energy szerepét az új paksi reaktorok irányítástechnikájának leszállításában, miután a berlini kormány továbbra sem engedélyezte a vállalat részvételét az atomerőmű bővítésében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma Párizsban.

Szijjártó bejelentése nem váratlan, miután már márciusban arról beszélt, hogy a Framatome szerepének növeléséről tárgyal a paksi atomerőmű bővítésében, annak érdekében, hogy a német kormány ne tudja blokkolni az irányítástechnika szállítását. A beszerzésben ugyanis a két ország cégei közösen voltak érintettek, de a németekkel ellehetetlenült a kapcsolat.

A kormány 2019-től kezdve nyugati beszállítót keresett az új paksi blokkok irányítástechnikai rendszerére. Meg is állapodott a közben a Siemens-csoportból kivált német Siemens Energy cég és a francia Framatome alkotta konzorciummal, ám a német kormány Ukrajna lerohanása miatt nem adott engedélyt a Siemens-cégnek az orosz részvétellel zajló projektben szereplésre.

Emiatt a kormány elfordult a németektől – és nem csak Paks ügyében. Ahogy arról a hvg.hu írt, ez a német–magyar viszály az egyik oka annak is, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter nemrég színpadiasan megleckéztette a németeket, bejelentve, hogy a vasúti járműpark megújításánál “a kormány már nem számít a német Siemens cég közreműködésére (…)

“Már nem barátkozunk velük.”
Ezzel kútba esett a magyar vasútfejlesztési projekt, amelyben egy már elnyert keretszerződés részeként a német Siemens Mobility 220 milliárd forint értékben szállított volna 115 villanymozdonyt a MÁV-nak. Ezekkel 150 korszerűtlen, 40 éves mozdonyt lehetett volna lecserélni. A Paks II. miatti bosszún túli okokról itt írt a HVG bővebben:

Nyitókép illusztráció Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2023 április  © AFP Sefa Karacan


A paksi bővítés ügyében a kormányzat, illetve a Paks II. projektcég titkolózása és packázásai szokványosnak mondhatók, legutóbbi húzásuk azonban még a saját pályájukon is kiemelkedően kisstílű és nevetséges.— Szijjártó Péter áprilisban nagy hangon bejelentette, hogy moszkvai tárgyalásain megállapodtak a paksi megvalósítási és finanszírozási megállapodások módosításáról. A részletekről semmit nem árultak el, azonban azonnal jeleztem, hogy 2019-es bírósági győzelmem nyomán a megvalósítási szerződések közérdekű információnak számítanak, amely döntés a szerződések módosítására is vonatkozik, így azok nyilvánosságra hozatalát sem lehet megtagadni –írta Jávor Benedek FB posztjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás