Hirdetés

Az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang-és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy magából kifordult házi kedvenc félelmében akár támadhat – haraphat is, de a leggyakoribb, hogy elszökik, elkóborol. Sok kóborló kutya – macska soha többé nem kerül haza. A tűzijáték és a petárda használatának betiltását kezdeményezi az LMP.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető lehet, hogy a Szilveszteri petárdázásból eredően a háziállatok kapcsán kellemetlen szituációk képződjenek.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársa elmondta: a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdiknak, a kutyák kerítésen átugorva vagy pórázt a gazda kezéből kitépve próbálnak a robbanásoktól elmenekülni. Házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigyük ki, előzzük meg a bajt. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 km-t (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő.

Az Orpheus praktikus tanácsai háziállat tulajdonosoknak:
1. A kutyában lévő (kötelező) mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, így ha a kutyát valaki megtalálja, a gazda gyorsabban elérhető.

2. Kutyáinkra, macskáinkra érdemes a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost.

3. A baj megelőzése érdekében december 30. és január 2. között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) sétáltassuk kutyánkat.

4. Otthon biztosítsunk kedvencünknek a közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet (belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart). A sötétítő függönyt húzzuk el, a redőnyt eresszük le. Félősebb kedvencek számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is gondoskodhatunk a petárdázások idejére.

Ha megtörtént a baj, érdemes a www.állatvédő.hu oldalon a közelben működő állatvédő szervezetekről informálódni, hogy a házi kedvenc minél hamarabb és lehetőleg épségben előkerüljön.


A tűzijáték és a petárda használatának betiltását kezdeményezi az LMP

A sokkos állapotban megszökött háziállatokról szóló hírek, és a súlyos sérülésekről, tönkrement emberi életekről szóló beszámolók állandó anyagai a január elejei híradásoknak. A társállataink biztonsága és az emberek egészsége érdekében az LMP kezdeményezi a tűzijáték és a petárda használatának teljeskörű betiltását. A szilveszter ünneplése nem lehet szenvedés a társállatainknak.

A hozzá nem értő használat miatt rendszeresen keletkeznek tűzesetek, melyek jelentős anyagi és egészségügyi károkkal is járhatnak. A háziállatok pedig a zaj- és fényhatásoktól sokkot kaphatnak, emiatt megszökhetnek, az esetek egy részében azonnali pusztulásuk is bekövetkezhet.  A nagy mennyiségben kilőtt rakéták ráadásul jelentősen hozzájárulnak a települési szmog kialakulásához: németországi mérések szerint a szilveszterkor eldurrogtatott petárdák akár az adott város teljes éves légszennyezettség-kibocsátásának egyötödét is okozhatják.

Ideje hazánknak is követni más országok és városok jó példáját. Ezért az LMP törvénymódosító javaslatot nyújt be a petárdázás és a pirotechnikai eszközök tiltása érdekében. Magyarország zöld pártjaként arra biztatjuk a településeket, hogy más, környezet- és állatbarát látványosságokkal ünnepeljenek.

Budapest, 2019. december 29.
Schmuck Erzsébet és Kendernay János,
az LMP társelnökei

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás