Hirdetés

A petíciót kezdeményező csoport, a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen szerint Magyarország történetének legnagyobb, súlyosan környezetszennyező és hatalmas energiaigényű beruházását készítik elő Debrecenben, méghozzá úgy, hogy az ott élő kétszázezer embert meg sem kérdezték róla. Az LMP népszavazást kezdeményez.

A petíció aláírói azt üzenik a polgármesternek, hogy Debrecennek levegőre és vízre van szüksége, nem akkumulátorgyárra.

Levélküldő kampányba fogtak debreceni lakosok, amelyben felszólítják Papp László polgármestert, hogy akadályozza meg az akkumulátorgyár megépülését a városban. Az aHang közleménye szerint mostanáig már több mint 2800-an küldtek levelet a városvezetőnek.

A Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csoport arra hívja fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás miatt már a lakosság stabil vízellátása sincs biztonságban, a város tüdejét jelentő Nagyerdő aljnövényzete eltűnik, a környező tavak kiszáradnak, öntözésre sincs víz. Szerintük ilyen helyzetben felelőtlenség egy ilyen magas erőforrás-igényű ipari beruházást végrehajtani a térségben, amely még csak a helyi munkanélküliségi problémákat sem oldja meg.

A petíció aláírói azt üzenik a polgármesternek, hogy Debrecennek levegőre és vízre van szüksége, nem akkumulátorgyárra, s azt akarják elérni, hogy valódi egyeztetések és civil kontroll nélkül ne épülhessen semmilyen környezetkárosító üzem a városban.

A kezdeményezők az érdemi egyeztetések hiánya miatt jelezték: aktivistáik hamarosan Debrecen utcáin is jelen lesznek, hogy felhívják a helyiek figyelmét a gyár építésének veszélyeire.

Augusztus közepén derült ki, hogy a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL), a világ legnagyobb akkumulátorgyártója Debrecenben hozza létre második európai üzemét, nagyjából 3 ezer milliárd forint értékben. Ez Magyarország történetének legnagyobb beruházása. A városban azonban vihart kavart a hír, az ott lakók ugyanis beleszólást akarnak abba, hogy mi épül a mezőgazdaságtól elvett déli ipari övezetben. A kormány ennek ellenére nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá tette az üzem felépítését, szeptember elejére pedig a kínaiak meg is vették az építkezésre kiszemelt telket. Október elején Murguly Mihály, az LMP politikusa helyi népszavazási kezdeményezést jelentett be a beruházásról.    Via HVG.


Debrecen jövőjéről a debreceniek fognak dönteni 

A kormány néhány hónapja büszkén jelentette be, hogy háromezer milliárd forint értékben épül egy hatalmas akkumulátorgyár Debrecen mellé, de a beruházásról teljes mértékben elfelejtette megkérdezni az itt élő emberek véleményét. Miközben egy ilyen gigaberuházás hosszú évtizedekre meghatározhatja a város jövőjét: a gyár vízigénye óránként ezer köbméter, miközben a nyári aszály elég pontosan mutatta meg, hogy az víz mekkora kincs lesz a jövőben. A beruházás ráadásul jelentősen csökkenti a zöldfelületeket, és az egész város életét befolyásoló hang- és hőhatással bír.

Az LMP az első pillanattól azt képviselte, hogy ilyen szintű döntést nem lehet az itt élő emberek nélkül meghozni. Ezért a párt helyi népszavazást kezdeményezett a beruházásról, amelyet első fokon most engedélyezett a helyi választási bizottság. Sejtjük, hogy ez csak az első lépés volt, és a Fidesz mindent megtesz majd, hogy megakadályozza a népszavazást különböző jogi eszközökkel, de mi tovább küzdünk azért, hogy Debrecen jövőjéről a debreceniek dönthessenek.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás