A rovat kizárólagos támogatója

Pilismarót döntött. Nem karnak bányát a Dunakanyarba. Büszkék vagyunk a Pilismarótiak felelős döntésére. A Pilismarótiak 41% ment el szavazni, így hivatalosan nem érvényes a népszavazás. A szavazók 87,3% nemmel szavazott. Bár az eredménynek nincs kötelező érvényű jogi hatása, egyértelműen mutatja a pilismarótiak akaratát.

Szeretnénk megköszönni mindazoknak akik a Duna bal és jobb partján kiálltak a bánya ellen. Köszönjük Nagymaros Város Önkormányzata -ának, Zebegény Község Önkormányzatának, Szob város önkormányzatának. Köszönjük a sok segítséget és aláírást az itt élőktől!

Ismét bebizonyosodott hogy a Dunakanyarban a természeti, táji és kulturális értékek előbbre valók mint az anyagi javak! Ismét bebizonyosodott hogy a Dunakanyar egységes régió és az itt élők számíthatnak egymásra! Csak így tovább, hajrá Dunakanyar! Hajrá Pilismarót! – írta a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület FB oldalán.


Érvénytelen lett a vasárnap Pilismaróton megtartott népszavazás, mert a választópolgárok kevesebb mint 50 százaléka ment el, hogy kinyilvánítsa véleményét a tervezett kavicsbánya nyitásáról.

Az érvényességhez az kellett volna, hogy a szavazásra jogosultak több mint 50 százaléka járuljon az urnák elé, ám mindössze 40,84 százalékuk ment el. A szavazáson 781 fő vett részt, akiknek elsöprő többsége a bányanyitás ellen voksolt: 87,3 százalék mondott nemet, és 12,7 százalékuk szavazott igennel.

A kérdés a következő volt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy Pilismarót község közigazgatási területén külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek, és ennek érdekében Pilismarót Község Önkormányzat Képviselő-testülete a bányászati tevékenységgel igénybe venni tervezett területet a településrendezési tervben nyersanyag-kitermelés (bánya) vagy nyersanyag-feldolgozás céljára szolgáló különleges beépítésre szánt vagy beépítésre nem szánt övezetbe sorolja?”

A bánya tervezett helye üdülőterület, az ott lakók és nyaralók nagy része azonban nincs bejelentkezve a településre, így sokan hiába szerettek volna voksolni, nem tudtak.

Tovább: Három év, sok indulat

Kapcsolódó anyagok:

Elkaszálták a Pilismarótra tervezett sóderbánya engedélyét

A helyi közösségekben ott az erő, hogy fellépjenek a környezetpusztítás ellen

Brutális fagyilkolás Pilismaróton

Visszavonták a pilismaróti kavicsbánya engedélyét

Duna-gate botrány 2?

Luxuskocsik, luxusjachtok, retro DJ hajnalig Natura2000-es területen – Hol a természetvédelem?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás