Hirdetés

Ma reggel 80 aktivista igyekezett megakadályozni a világ első sarkvidéki olaját szállító Gazprom-tankerhajó kikötését a hollandiai Rotterdamban.

Az aktivisták közül ketten magyarok; hét másik ember a „sarkvidéki harmincaknak” is tagja. Egyikük, Faiza így nyilatkozott:
„Harmincunkat vetették börtönbe azért, mert felhívtuk a világ figyelmét a veszélyes sarkvidéki olajra. Nem hagyjuk megfélemlíteni magunkat. Ez a tankerhajó az egyik első jele az Északi-sarkvidéket kiaknázni igyekvő új, felelőtlen olajláznak. Holott a lenyűgöző szépségű sarkvidék így is a szemünk láttára olvad.”

A tankerhajó a világon elsőként szállít az Északi-sarkvidékről származó olajat. A „sarkvidéki harmincak” tavaly ősszel épp ugyanennek az olajnak a kitermelése ellen tüntettek. Az olajat a francia Total vállalat vásárolta meg.

A 80 aktivista az Északi-sarkvidék megvédése mellett kiálló 5 milliós mozgalmat is képviseli. Együtt nagy erőket tudunk megmozgatni a sarkvidéki olajtermelők ellen, bárhol is járnak Tiltakozz te is >>> 

A Greenpeace hírét a facebookon  Nemcsek Mónika fordította, és osztotta meg.

És az MTI híre:  A holland rendőrség ma őrizetbe vette a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet harminc aktivistáját, amiért megpróbálták megakadályozni, hogy egy északi-sarkvidéki olajszállítmánnyal érkező orosz hajó kikössön Rotterdamban. A környezetvédők két hajóval, gumicsónakokkal és siklóernyőkkel próbálták megakadályozni, hogy a Gazprom orosz földgázipari óriáscég Mihail Uljanov nevű hajója, amely a fedélzetén az első északi-sarkvidéki olajszállítmányt hordozta, lehorgonyozzon a holland kikötőben. A Greenpeace aktivistái a Barents-tengeri orosz kőolaj-kitermelés ellen tiltakoztak. A szervezet zászlóshajójának számító "Rainbow Warrior kapitányát őrizetbe vették, a hajót pedig máshova szállítják" – mondta Roland Eckers rendőrségi szóvivő.
A szervezet tagjai tiltakozó feliratokat festettek a hajótestre.
Az Északi-sarkvidéken található a Föld még fel nem tárt kőolaj- és földgázkészletének 15 és 30 százaléka, a környezetvédők szerint azonban az ott működő olajipari vállalatok óriási veszélyt jelentenek a térség élővilágára, többek között a jegesmedvékre és a bálnákra.
A Greenpeace harminc aktivistája tavaly szeptemberben a Barents-tengeri Pecsora-öbölben lévő Prirazlomnaja fúrótoronynál tiltakozott az Északi-sarkvidéken kezdett orosz kőolaj-kitermelés ellen. Az orosz hatóságok őrizetbe vették őket és huszonhat tagjuk ellen eljárást indítottak. Előbb kalózkodás volt a vád, amelyet később garázdaságra enyhítettek. A környezetvédőket november végéig előzetes letartóztatásban tartották Murmanszkban, majd Szentpétervárra szállították őket, ahol a bírósági döntés értelmében egyenként 2 millió rubel (majdnem 14 millió forint) óvadék ellenében szabadulhattak, de a külföldiek nem hagyhatták el Oroszországot. 

Greenpeace demonstráció RotterdambanGreenpeace demonstráció Rotterdamban

 Az ügy előzménye:

Két hete megrakodták az első olajszállító hajót az arktiszi Pecsora-öbölben működő Prirazlomnaja nevű orosz kőolajfúró toronynál. A Prirazlomnaja a világon az első olyan berendezés, amely az Arktisz tengeri talapzatából hozza felszínre a kőolajat a Barents-tengerhez kapcsolódó Pecsora-öbölben. Az orosz szárazföldtől 60 kilométerre lévő fúrótornyot a területen 1989-től feltárt mintegy 72 millió tonna kőolaj felszínre hozatalára építették fel – közölte a Gazprom. Az orosz állami energetikai cégóriás adatai szerint 2020-ra elérik az évi 6 millió tonnás kitermelést. A kőolajbányászatot az arktiszi tengeri talapzatból tavaly decemberben kezdték el. Az idén legalább 300 ezer tonna kőolajat terveznek innen kinyerni.

Az eseményre a helyszínre utazott Alekszej Miller, a Gazprom elnöke, és a feltöltésre Vlagyimir Putyin orosz államfő adta ki az utasítást videokapcsolaton keresztül. Az elnök azt hangsúlyozta, hogy a Prirazlomnaja termelésének köszönhetően Oroszország megerősítheti jelenlétét a világ energiapiacain, valamint erősítheti gazdaságát és energiaiparát. A tanker elindításának szimbolikus jelentősége is van, mivel tavaly szeptemberben ennél az orosz fúrótoronynál tartottak a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet aktivistái tiltakozó akciót, hogy felhívják a figyelmet az arktiszi kőolaj-kitermelés veszélyeire.  Az orosz hatóságok lefogták a környezetvédőket, hetekig Murmanszkban őrizetben tartották őket, és előbb kalózkodással, majd garázdasággal vádolták meg az aktivistákat. Csak tavaly december végén, az elnöki amnesztia keretében szüntették meg ellenük a büntető eljárást. Előtte egyenként 2 millió rubel (14 millió forintnyi) óvadék fejében engedték őket szabadon. Az őket szállító, holland zászló alatt hajózó Arctic Sunrise jégtörőt azonban az orosz hatóságok a hamburgi tengerjogi bíróság tavalyi döntés ellenére sem szolgáltatták vissza a Greenpeace-nek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás