Hirdetés

A szegedi Fehér-tó környékén pár napja több daru is megsérült, illetve elpusztult, mert a sűrű ködben légvezetékekkel, épületekkel ütköztek. Néhányuknak azért szerencséje volt, őket most engedték szabadon a Szegedi Vadasparkból.

November 25-én több mint harminc összezúzódott darvat találtak a Fehér-tó környékén. Az éjszakázni beszálló madarak közül több tucat ütközött magasfeszültségű légvezetékkel vagy épületekkel a tejfehér ködben. Akkor a természetvédelmi őrök és a helyiek összesen 40 elhullott és 13 sérült darut gyűjtöttek be Szeged, Hódmezővásárhely, Dóc, Szatymaz és Sándorfalva településekről, valamint Pusztaszer, Tömörkény és Fülöpszállás külterületéről – írja a Kiskunsági Nemzeti Park honlapján


Darupusztulás a Fehér-tónál

Darupusztulás a Fehér-tónál

Gyönyörű hím darumadár volt. Talán az orosz sztyeppékről, talán Lappföldről vagy a lengyel erdőkből indult útnak. A visszatérés reményében tette, vállalva a hosszú vándorút minden veszélyét. Őt és több tucat társát a mai sűrű ködben szem elől tévesztette az őrangyala. Hajnalban a Fehér-tónál végleg elhagyta a szerencséje. Légvezetéknek repült. Az emberek világában vannak akik azt mondják, a trafós elosztópont a madarak szempontjából nincs jó helyen. A város másik felén nem okozna ekkora pusztítást, mert nem esik útba a darvaknak…. Bizonyos vezetékszakaszokat lehetne földkábelezni?…a légkábeleket lézerrel megvilágítani?….Talán vannak emberek akiknek van elég tudásuk és hatalmuk megóvni e misztikus madarakat. De ő erről mit sem sejt. Nem tudja mi történt vele. Csak fekszik mozdulatlanul.


A sérült darvak a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába kerültek. Hét madár szerencsére csak könnyebb sérüléseket szerzett, őket meggyűrűzték és november 28-án délután szabadon engedték.

Az európai darunépesség egyik legfontosabb vonulási útvonala Magyarország keleti felén húzódik keresztül. A százezres madártömeg őszi pihenőhelyéül néhány háborítatlan, természetvédelmi oltalom alatt álló vizes élőhely szolgál. Az októberben még nagyrészt a Hortobágyon erőt gyűjtő darvak vonuló tömegei novemberre elérik a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegységét. Az ezredforduló utáni évektől már tízezres nagyságrendben időznek itt a darvak. Az elmúlt évek monitoring adatai szerint az őszi vonulás során a Szegedi Fehér-tavon tartózkodó darvak létszáma november közepén eléri a 20-30 ezres létszámot, de a nemzetipark-igazgatóság idén még ennél is több, 40-65 ezer madárról számolt be. Via Turistamagazin.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás