Hirdetés

Kiújult a koronaégés tegnap délután a bugaci erdő egyes pontjain, az oltásához helikopteres segítséget kértek. Mivel pont a költési időszak kellős közepén égett le az ősborókás, az itt költő összes madár fészekalja tönkrement. Akár 50.000 fészekalj is megsemmisülhetett.

Tegnap délelőttre konszolidálódott a helyzet Bugacon, de délután feltámadt a szél, ezért felderítő repülést végeztek, és megállapították, hogy az erdő egyes nehezen megközelíthető pontjain az avarról felterjedt a tűz a fák lombjaira. A nemzeti park költségén megrendelték a helikopteres segítséget, amelyet méltányos készenléti díjért 24 órán át biztosít egy gazdasági társaság –  közölte Boros Emil, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, aki szerint  a helikopterrel a lokálisan fellobbanó lángokat gyorsabban el tudják oltani, ezzel enyhítik a károkat, és hozzájárulnak a teljes oltás időtartamának a rövidítéséhez. Az erdőtűz Bugac közelében keletkezett, több mint ezer hektár erdő és aljnövényzet gyulladt meg, de lakott ingatlant nem veszélyeztetett. (MTI)

Kalotás Zsolt természetfotós évtizedek óta járja a Kiskunsági Nemzeti Park ezen részeit is, a parkot bemutató fotóalbuma a napokban jelent meg.

A greenfo kérdésére – hogy mekkorára becsüli a kárt – a fotóművész az alábbi választ adta:

A bugaci tűz tényleg katasztrófa. Nem tudni, hogy mennyi természeti érték, (növényfajok, állatfajok) pusztult el, (a gerincteleneknek esélye sem volt elmenekülni, és élőhelyük is porrá, hamuvá, füstté vált). Mivel pont a költési időszak kellős közepén égett le a terület, az itt költő összes madár fészekalja tönkrement. Ha becsülni kellene, akkor azt gondolom, hogy hektáronként mintegy 20-50 fészek semmisülhetett meg, azaz kb. 50 ezer fészekalj lett a lángok martaléka. Hogy mennyi egyéb veszett oda, csak becsülni lehet.

Persze nem volt itt előzmény nélküli a tűz, hiszen 10-12 éve a bócsai területrészen is nagy tűz pusztított, de töredéke sem volt a mostani 1100 ha-nak. És Orgoványon is leégett a borókás vagy 10 évvel ezelőtt. Most már ezeken a területeken látszik, hogy mi lesz a tűz után. A leégett területeken a gyepszint aránylag gyorsan helyreállt, és elsőként a fehérnyarak csemetéi vetették meg a lábukat, de a borókák regenerálódásához már látszik, hogy igen sok évtizednek kell eltelnie. Nem hiszem, hogy az életünkben beszélhetünk még bugaci ősborókásról.

Ég a Bugaci Ősborókás Ég a Bugaci Ősborókás
 

Kapcsolódó anyagok:

Elfüstölt a Bugaci Ősborókás

Leégett a Bugaci Ősborókás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás