Hirdetés

New York közelében van egy erőmű, amely nemcsak azzal aggasztja a közelében lakó több millió embert, hogy ósdi és öreg, de az elmúlt hetekben egy véletlen baleset miatt tríciumos víz jutott a környezetbe. Az Entergy vállalat tagadja, hogy a trícium kifolyt volna a szabadban, állításuk szerint sikerült bent tartani a sugárzó folyadékot az erőműben.

Most független szakértő vizsgálja majd a veszélyt és annak kezelését. Az Indian Point erőmű már azért aggodalomra ad okot, mert 30 kilométerre működik New Yorktól, és 20 millióan laknak a közelében. Az Indian Point atomerőmű két millió new- yorkit lát el árammal, múlt hónapban, amikor az erőművet újabb tüzelővel töltötték fel, a munkások véletlenül kiöntöttek valamennyi szennyezett vizet, amely radioaktív hidrogén izotópot, tríciumot tartalmazott. A rendkívül sugárzó szennyezett víz a környezetvédők mérései szerint beszivárgott a talajvízbe és az egyik vízzel teli üregben a sugárzás 65 ezer százalékkal emelkedett meg. Az Entergy ezzel szemben úgy nyilatkozott, hogy a trícium tartalmú vizet sikerült az erőműben tartani és nem érte el a közeli Hudson folyót, vagy bármely más vízbázist. „Nincs semmilyen hatással a biztonságra vagy az emberek egészségére az, ami történt” – jelezte az Entergy szóvivője Patrici Kakridas.

A mostani, állítólagos szivárgás során a tríciumon kívül, stroncium-90, cézium-137, kobalt-60 és nikkel -63 is kijuthatott.

Az Entergy által nyújtott megnyugtató válaszok ellenére az Indian Point körüli terület olyan, akár egy rákos csomó. A közeli településeken regisztrált rákos megbetegedések száma 66 százalékkal magasabb, mint a nemzeti átlag – jelezte Joseph Mangano, a közbiztonsággal és a sugárveszéllyel foglalkozó RPHP vezetője az RT oldalnak. Az RPHP négyszer hasonlította össze az erőmű közeli lakosok megbetegedési rátáját a nemzeti átlaggal. Ezek alapján 20 esetből 19-szer ismeretlen tényező idézte elő a rákos megbetegedést, amely Mangano véleménye szerint maga az erőmű okozta radioaktivitás is lehetett. Erre utalhat, hogy a leggyakoribb megbetegedés a pajzsmirigy rák, amely jóval az átlag felett van. Bár a tények magukért beszélhetnek, az atomerőmű vezetői állítják, hogy nincs kapcsolat az atomerőmű működése és a megbetegedések között. Jelenleg 20 milliónál többen élnek az atomerőmű 50 mérföldes sugarában. Mangano szerint, aki nukleáris erőmű közelében él, azt folyamatosan éri sugárzás, van ahol több, van ahol kevesebb radioaktivitás a jellemző. Indian Point egy nagyon öreg erőmű és Mangano szerint sokkal veszélyesebb, mivel rendkívül sokan laknak körülötte. Több független amerikai környezetvédelmi és jogvédő szervezet is közösen lépett fel az Indian Point szennyezésének ügyében, valamint végleges bezárásáért, épp ezért az amerikai Nukleáris Szabályozó Tanács egy meghatalmazott képviselőt küldött az atomerőműbe, hogy az NRC független vizsgálatot indítson a trícium szivárgás ügyében – számolt be a CBS News.

Az NRC jelenleg azt is vizsgálja, hogy vajon kiadja-e újabb 20 évre az atomerőmű működési engedélyét. „Egy hatalmas katasztrófa áll a küszöbön és hogy elkerüljük, be kell zárni az Indian Point-ot – közölte Paul Gallay a Riverkeeper elnöke, aki szerint az atomerőmű tönkre teheti az egész Hudson folyót is. „Jó hír, hogy már rendelkezésre állnak azok az alternatív energiaforrások, amelyek helyettesíthetik az öreg erőművet és azt be lehet zárni” – mondta Gallay. A kérdés csak az – összegzi a cikk-, hogy vajon mennyi lenne a new yorkiak energiaszámlája, hogyha az Indian Point helyett alternatív energiaforrások nyújtanák a szükséges áramot.

Kapcsolódó anyagok:

Madárszaros atomerőművi üzemzavar ellen madárijesztők

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás