Hirdetés

A siralmas eredményű PISA-tesztek után újabb kihívással kell megküzdeni az oktatási államtitkárnak, ugyanis Palkovics László egy újabb hosszú nevű kormánybiztosi posztot kapott.

A tegnap megjelent Magyar Közlöny szerint ő lesz a vezető nélküli, valamint az elektromos hajtású járművek fejlesztésében és gyártásában való magyar részvétel koordinálásáért, továbbá az ELI Science Park projekt oktatási, kutatási és a gazdaságfejlesztési koncepciójának kialakításáért felelős kormánybiztosa.

A tegnapi kormányhatározat szerint ő felel majd a Zalaegerszegen létrehozandó járműipari tesztpálya elindításáért és a későbbi kihasználásával kapcsolatos kormányzati szintű tevékenységekért. Azt még november elején jelentette be a kormány, hogy 40 milliárd forintért tesztpályát épít azért, hogy Magyarország régióvezető járműipari kutatógócpont legyen. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt reméli, hogy a beruházás és a kapcsolt beruházások, szerződések révén az elkövetkezendő két évben 0,1 százalékkal emeli meg a GDP-t – írta akkor a Portfolio.hu. Az államnak addig is durván 40 milliárd forintba kerül a beruházás.

Továbbá Palkovics felügyelete alá tartozik mostantól a szegedi ELI Science Park megvalósításának gondozása, valamint az, hogy megfelelő szakembereket képezzenek a létesítmény kezelésére a magyar felsőoktatásban. Az ELI egy prágai és bukaresti központtal létrehozott kutatóintézet, amelynek három berendezése közül egy épül fel Szegeden. Az itteni lesz a világ első attoszekundumos lézere. A komplexum összértéke meghaladja a 70 milliárd forintot.

A hatályos törvények nem tiltják, hogy egy államtitkár kormánybiztos is legyen. Viszont, ha előbbi megbízatása megszűnik, akkor nem maradhat tovább a posztján. Palkovics munkáját a közlöny szerint titkárság is segíti – írta meg az mno.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás