Hirdetés

Friss méréseket végzett a Greenpeace a Sajón, hogy újra megvizsgálja a folyó arzénszennyezettségét. A zöldszervezet a szennyezés forrásánál, a szlovák Siderit üzemnél és ettől távolabb, valamint a folyó magyar szakaszán vett üledékmintákat, melyeket független laboratóriumban vizsgáltatott be.

A vizsgálati eredmények a szlovák oldalon, a magyar határ közelében vett mintákban a hazai határértékeket közel hatszorosan meghaladó arzénszennyezettséget mutattak. A laboratóriumi vizsgálatok a Sajópüspökinél vett mintákban szűken határérték alatti arzénszennyezettséget mutattak ki, ám további esőzéseket követően várhatóan újabb szennyezéshullámok érik el a magyar szakaszt.

A Greenpeace 2022. szeptember 22-én újra elment a Sajóra, hogy megvizsgálja, hogyan változott a folyó arzénszennyezettsége a környezetvédő szervezet korábbi, májusi mérései óta. A friss, szeptemberi vizsgálat során a zöldszervezet szakértői a folyó három, Szlovákiában található pontján, a hazai szakaszon pedig Sajópüspökinél vett üledékmintákat, hogy felmérje a szennyezés útját, illetve azt, hogy milyen mértékben hordta szét a folyó a toxikus anyagokat, melyek a szlovák oldalon található, mára csődbe ment Siderit-vasércbányából ömlenek a folyóba hosszú hónapok óta.

Méregmentes Sajót! Vízmintavétel 2022 09 22. kép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

A környezetvédő szervezet az alábbi pontokon vett szedimentmintákat:

  • a szennyezés forrásától pár száz méterre;
  • a folyón lefelé körülbelül 25 km-re Pelsőcnél (Plešivec);
  • a határ szlovák oldalán Sajólénártfalvánál (Lenartovce);
  • a határ magyar oldalán Sajópüspökinél.

A Greenpeace a mintákat ezután elküldte a Wessling Hungary Kft. akkreditált laboratóriumába, ahol a legkritikusabb szennyező anyag, az arzén koncentrációját vizsgálták meg.

A vizsgálati eredmények kimutatták, hogy a Sajón a szennyezés kifolyásától pár száz méterre, a Szlovákiában lévő Alsósajó mellett 76 mg/kg volt a folyó arzénkoncentrációja, ami a magyar földtani közegre megadott határérték (15 mg/kg) több mint ötszöröse és a szlovák talajokra megadott határérték (20 mg/kg) közel négyszerese. A Pelsőcnél vett mintákban ennél alacsonyabb, de továbbra is határérték feletti 31 mg/kg értéket mutattak ki a mérések, míg a magyar határ előtti Sajólénártfalvánál mérte a Greenpeace a legmagasabb, 88 mg/kg-os értéket, ami közel hatszorosa a magyar és közel négy és félszerese a szlovák határértéknek.

A Sajó a Rima (Rimava) befolyása után éri el Magyarországot Sajópüspökinél, ahol a környezetvédő szervezet korábban 20 mg/kg-os értéket mért. A szeptemberi vizsgálat magas, de pont a határérték alatti (14 mg/kg) arzénkoncentrációt mutatott ki. A szervezet a méréseket a folyó üledékében különböző mélységekben végezte el, és Sajópüspökinél ugyanazon a ponton 5-8 cm-es mélységben már csak 12 mg/kg értéket, míg 8-10 cm mélyen már csak 7 mg/kg-os arzénkoncentrációt találtak. Ezek az eredmények mind azt valószínűsítik, hogy a februárban észlelt, viszonylag friss szennyezés terheli a folyót.

„A szlovák és a magyar hatóságok tétlensége miatt láthatóan szétterült a szennyezés a folyóban, és a toxikus fémek már a Sajó alsóbb szakaszaira is eljuthattak, illetve várhatóan még újabb, kisebb szennyezéshullámok fogják érni a folyó magyar szakaszát is. Mindezekre tekintettel továbbra is fenntartjuk azt a követelésünket, hogy a magyar hatóságok a Sajó vizén túl, a folyó üledékére is terjesszék ki a vizsgálataikat, hiszen egyértelmű, hogy a szedimentben mutathatóak ki magas koncentrációban a mérgező fémek. Emellett a szlovák hatóságoknak mielőbb nyilvánosságra kell hozniuk a saját mérési eredményeiket, hogy teljes képet kapjunk a Sajó szennyezettségéről és ennek alapján a lehető leghamarabb megkezdődhessen a szükséges kármentesítés, hogy eltűnjenek a toxikus anyagok a folyóból.” – mondta Simon Gergely, a Greenpeace Magyarország vegyianyag-szakértője.

Méregmentes Sajót! Vízmintavétel 2022 09 22. kép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Az arzén nagyobb mennyiségben akut méreg, és már kisebb mennyiségben rákkeltő, illetve nagyon mérgező a vízi élővilágra és a vízi környezetben hosszantartó károsodást okoz. Ezért már eddig is mindent meg kellett volna tenni, hogy az élővizeket, az ivóvízbázisokat semmilyen mértékben ne érintse az arzénszennyezés, illetve ne maradjon meg a toxikus anyag az élővizek üledékében.

A Greenpeace a Sajó szlovák szakaszát ért vöröses szennyezés hazai hatását először 2022. májusában vizsgálta, és akkor a hazai szennyezettségi határértéket meghaladó arzén szennyezettséget (19 illetve 20 mg/kg) mért Sajópüspükinél. Augusztus végén helyi aktivisták által végzett független, nem akkreditált mérések ugyanezen a területen ennél is magasabb, az arzénra meghatározott határérték dupláját meghaladó koncentrációt (31 mg/kg) mutattak ki.

Nyitókép: Dörgő Zsuzsi / Greenpeace

Kapcsolódó anyagok:

Sajó szennyezés: felszereltek egy piros sorompót

Ahoj! Hol a stukker Poplaček? – Bányászat utáni ökológiai katasztrófa a Sajón

Az agrártárca parlamenti államtitkára szerint a magyar határon megállt a Sajó szennyezettsége

Egy hetet kapott a Sajót szennyező szlovák cég a környezetvédelmi felügyelettől

Megöltétek a folyónkat” – három hónap elteltével kezdődött csak meg a kárelhárítás a Sajón

Már a Sajó hazai szakaszán is határérték feletti az arzénszennyezés

Már valamennyire tisztul a Sajó

Nem lúgos vörösiszap került a Sajóba

Szlovákia: rendkívüli állapot kihirdetését szorgalmazzák a Sajó szennyezettsége miatt

Ökokatasztrófa a Sajón – lényegében kihalt a folyó élővilága

Ökológiai katasztrófa folyik a Sajón

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás