Hirdetés

Egy friss amerikai felmérés szerint jelenleg átlagosan minden negyedik percben valahol napenergetikai berendezést telepítenek az USA-ban, de eljöhet az idő, hogy a telepítésekre kevesebb mint másfél percenként belül kerül sor.

A telepítési gyakoriságot az idei első negyedévre a GTM Research kutatóintézet mérte és a pv-tech.org portál számolt be róla. Az intézet szerint az idei egész évben jellemző lesz ez a telepítési láz, azaz körülbelül 136 ezer szolár rendszert installálnak majd az országban, ezek közül 128 ezret házakkal fedett területeken.

A GTM illetékese azt is elmondta, hogy a telepítési láz várhatóan nem lohad le 2016-ig, mikorra is már arra az évre több mint 380 ezer fotovoltaikus berendezés felállítása várható, elsősorban épületeket célozva, azaz az USA-ban ez időre már 83 másodpercenként „születik” egy-egy napenergiát hasznosító működésre kész rendszer.

A főleg lakó- és irodaépületeket célzó fejlesztések alacsony szintről indultak, elmaradva a kereskedelmi célú vagy energiaszolgáltatók által megvalósított nem városközponti telepítésektől, melyek idei növekedési üteme 10 és 33 százalék között lesz. A lakóépületi telepítések növekedési üteme viszont 50 százalékot érhet el. Tavaly utóbbiak részesedése a teljes napenergetikai kapacitásokban az amerikai piacnak csak 15 százalékát fedte le, az 2016-ra 25-28 százalékra bővülhet.

Becslésénél a kutatóintézet figyelembe vette, hogy az utóbbi időkben a telepítések gyakoriságának növekedését elősegítette a berendezésárak csökkenése, a lízingkonstrukciók mára szinte országossá váló elterjedése, és a piacon erős versenyhelyzet alakult ki. Továbbá azt is, hogy a házakkal beépített területeken még tág tere van a rendszertelepítések bővülésnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás