Hirdetés
Agrárminisztérium sajtóközlemény

A Magyar Közlönyben megjelent természetvédelmi besorolást módosító rendelet alapján országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítják a kisoroszi Szigetcsúcsot, így a helyszínre tervezett beruházást leállítják.

A  Duna-Ipoly Nemzeti Park 1997-es megalakításakor elkövetett adminisztrációs hiba miatt a Szentendrei-sziget északi csúcsát érintő területet nem nyilvánították védetté.  Így ott a nemzeti park nem érvényesíthette maradéktalanul a táj- és természetvédelmi szempontokat. A szocialista-liberális kormány idején, 1997-ben kihirdetett miniszteri rendelet mellékletében lévő adminisztrációs hibát követően a korrekciót az agrárminiszter a napokban elrendelte.

A Magyar Közlönyben megjelent a természetvédelmi besorolást módosító rendelet, ami lehetőséget ad a korábban kiadott hatósági engedélyek szakmai felülvizsgálatára és a beruházás leállítására.  Így a rendelet módosításának hatályba lépésével a Szigetcsúcs természetvédelmi státusza jogilag egyértelműen megalapozottá válik – áll az Agrárminisztérium tegnap esti sajtóközleményében.


A kisoroszi ügy az Orbán-rezsim környezetvédelmi működésképtelenségének állatorvosi lova

Ha Magyarország jól működő jogállam lenne, akkor egyrészt aligha juthatna eszébe bárkinek egy védett szigeten strandot építeni, másrészt ha valaki mégis ilyen ötlettel állna elő, a megvalósítást az arra hivatott hatóságok megakadályoznák.Az országos közvélemény tavaly novemberben, a Pest Megyei Kormányhivatal honlapjára felkerült előzetes vizsgálati dokumentációból értesülhetett először róla – de a helyiek sem kaptak sokkal több tájékoztatást –, hogy beruházási helyszínnek szemelték ki az ország egyik legszebb természeti területét, a Szentendrei sziget északnyugati csúcsát. Részletek >>>

A régebbi turistatérképek a szigetcsúcsot a Duna-Ipoly Nemzeti Park részeként jelölik (itt zöld körvonallal van feltüntetve a védett terület határa)

A Kisoroszi-szigetcsúcsról, azaz hogyan is történhetett az a bizonyos adminisztrációs hiba 
Az elmúlt hetekben a Greenfo is – hírt adott a Szentendrei-sziget északnyugati csúcsán tervezett fejlesztésekről és az emiatt a természeti értékek állapotában várható kedvezőtlen változásokat is prognosztizálták. Többször is felmerült egy, a nemzeti park létesítése során elkövetett adminisztrációs hiba ténye is. Mivel 1995. és 1997. között magam is részese voltam a védetté nyilvánítás előkészítési munkáinak, részletezni tudom ezt a hibát, illetve azokat a körülményeket, amelyek között létrejött.

Nyitókép: A kisoroszi szigetcsúcs bejáratánál tábla is figyelmeztet arra hogy nemzeti parki területen járunk. Forrás WWF Magyarország

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás