Hirdetés

Az Európai Bizottság támogatásával 2021. januárjában indult a hároméves „Több Zöld Várost Európának nemzetközi kampány, melynek hazai szervezését a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete vállalta.
A kampány keretében szervezett szakmai konferenciák, előadások, média interjúk, beszélgetések középpontjában a Green City öt témaköre állt, mindezeket támogatták a kiadványok, szórólapok, infografikák, e-learning tananyagok. A program azt tűzte ki céljául, hogy az önkormányzatok képviselői, várostervezők, ingatlanfejlesztők, a zöldfelületek kialakításáért felelős politikusok és szakemberek jobban megismerhessék a Green City mozgalom alapelveit, a klímaváltozás, az egészség és jóllét, a gazdaság, a biodiverzitás és a társadalmi kohézió szerepét. A program további célja volt, hogy az építési projektekben nagyobb legyen a zöldfelület aránya, ösztönözze a hazai termesztésű növények használatát, a szakemberek közötti együttműködést.

A szakmai konferenciákon közel 1000 fő vett részt. Az előadásokon a zöldfelület gazdálkodás, a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás okozta kertészeti kihívásokra adott legújabb megoldásokról, javaslatokról értesülhetett a hallgatóság. Szó volt a városi fatelepítés, faápolás legújabb hazánkban is alkalmazott technológiáiról és gyakorlati tapasztalatairól, csapadékmegőrző rendszerekről, a természetalapú tervezésről. Az érdeklődők hallhattak az Európa Zöld Városa versenyről, a nemzetközi és hazai jó gyakorlatokról, a térinformatikai alapú zöldfelületi, városüzemeltetési feladatkezelő kataszterről, a favédelmi szakfelügyelet rendszeréről, feladatáról, hatásköréről.

Az Európa Zöld Városa magyar nemzeti versenyre a három év alatt 28 önkormányzat adta be pályázatát. Közülük a legjobbak minden évben részt vettek az európai megmérettetésben.
Az érdeklődők folyamatosan tájékozódhattak a Több Zöld Várost Európának program legfontosabb gondolatairól hazai és európai honlapokon, a thegreencities.eu online felületen és a The Green Cities Hu facebook oldalon.

A három év szakmai munkáját sikeresnek ítéljük, az elkezdett úton szeretnénk tovább haladni.

Kapcsolódó anyagok:

A városi környezet hatása a növényzetre

A városi zöldfelületek szerepe

A városi zöldítés klímaváltozással kapcsolatos előnyei

A zöld több mint egy szín

Zöldebb, egészségesebb településekért

2023-ban Dánia nyerte az Európa zöld városa díjat

Európa Zöld Városa Díj – 2022

Európa Zöld Városa Nemzeti Díjat nyert a Pünkösdfürdő park!

Irány: 2024! – Párbeszéddel a Zöld Magyarországért!

Stockholm Európa első zöld fővárosa

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás