Hirdetés

Pierre Calleja francia biokémikus egy igen lenyűgöző környezetbarát lámpát tervezett, amely úgy tudja kivilágítani az utcákat és a parkolóházakat, hogy közben visszaszorítja a CO2 kibocsátást is. Egy lámpa egy tonna szén-dioxidot semlegesít évente.

A minden szempontból zöld lámpát úgy alakították ki, hogy teljes mértékben villamos energiától függetlenül működjön, kizárólag a zöld algák által. A világító eszköz az algák saját fotoszintézisét használja, amiket viszont a külső levegő CO2 tartalma éltet.

A lámpa alkalmas arra is, hogy a fotoszintézis által nyert energiát tárolja későbbi felhasználásra, így bárhol alkalmas lehet bármilyen külső áramforrás nélküli világításra.  Ami pedig különösen pozitív, hogy egyetlen lámpa is képes évente közel egy tonna szén-dioxid felvételére – ez megegyezik 150-200 fa teljesítményével. Amennyiben ezek a lámpák elindulnak a tömegtermelés útján, az nagy lépéseket jelenthet az éghajlatváltozás elleni küzdelem és levegőszennyezés csökkentése során – írta az inhabitat.com.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás