A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: 24.hu

Különleges, vízszállító vonatok fogják segíteni a vízhiány kezelését a délkelet-indiai Csennai városában – jelentették be rendkívüli tanácskozásukat követően helyi tisztségviselők.

Az indiai Republic TV beszámolója szerint a különvonatok víztartályaiban naponta 10 millió liternyi víz érkezik Csennaiba a mintegy 200 kilométerre lévő Vellore városából. Ezenkívül a szintén nagyjából 200 kilométerre fekvő Veeranam tóból is érkezik majd víz Csennaiba.

A helyi hatóságok emellett tovább növelik a napi 200 millió literes vízellátást a sótalanító üzemekből, valamint a szomszédos Kerala államot is megkérték, hogy bocsásson rendelkezésre több ivóvizet.

Csennai a délkelet-indiai Tamilnádu állam fővárosa, emellett India hatodik legnagyobb városa. Az ötmilliós nagyváros jelenleg súlyos vízhiánnyal küzd, az emberek vízellátása a kormány tartálykocsijainak érkezésétől függ. Csennai városában több mint két hete tart a vízhiány, a lakóházakban és egyéb épületekben nem folyik víz a csapokból, több étterem is zárva tart, egyes vállalatok pedig arra kérték dolgozóikat, hogy otthonról dolgozzanak.

Az NDTV indiai hírcsatorna közlése szerint a vízhiány oka a kevés csapadék, mely miatt négy tározótó is kiszáradt, a város vízellátásáról ugyanis nagy részben ezek a tározótavak gondoskodtak. Emellett az idei monszun kései érkezése miatt India-szerte 43 százalékkal kevesebb csapadék esett a szokásosnál az indiai meteorológiai intézet adatai szerint.

Egy 2018-ban közzétett kormányzati jelentés szerint az indiaiak az eddigi legsúlyosabb vízválságot élik át. Mintegy 600 millió ember szenved a jelentős vagy rendkívül nagy vízhiánytól. Indiában évente mintegy 200 ezer ember hal meg a vízellátás elégtelensége miatt.

A Varuna folyó medre az észak-indiai Uttar Prades államban kép: Ritesh Shukla/ NurPhoto

Indiában nem ez az első alkalom, hogy vonaton szállítanak vizet, 2016-ban a nyugat-indiai Mahárástra államot sújtó szárazságot hasonló intézkedésekkel kezelték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás