Hirdetés

A Greenpeace és a Védegylet ma bemutatta a WHO és a Világbank forradalmian zöld tanulmányát.

A Greenpeace és a Védegylet adta ki magyarul a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet 110 kormány 400 szakértőjének közreműködésével készült „Válaszúton a mezőgazdaság című” tanulmányát, amely – különös tekintettel a Földön várható népességnövekedésre – azt vizsgálja, hogy a mezőgazdaság milyen mértékben járulhat hozzá a szegénység és az éhezés visszaszorításához. IAASTD világjelentés összefoglaló (5,8 MB pdf)

A zöld szervezetek azért adták ki magyarul a dokumentumot, mert az szinte pontról pontra megerősíti, amit a környezetvédelmi és szociális civil szerveződések évtizedek óta hangoztatnak. Vagyis hogy a vegyszeres, intenzív, nagyipari mezőgazdaság nagyon veszélyes zsákutca, és helyette a kistermelőkre, tájfajtákra, családi gazdaságokra alapozó, génmanipuláció-mentes mezőgazdaság oldja meg a problémáinkat.

Tömöri Balázs, a Greenpeace kampányfelelőse kiemelte: „A mezőgazdaság éhezés és szegénység elleni lehetőségeiről soha még csak hasonló alaposságú és súlyú tanulmány nem készült a világon. Ha ezek a nagy tekintélyű szervezetek, – melyeket messze nem a zöld ideák, hanem a kőkemény racionalitás vezérel – is arra jutnak egy ilyen alapos tanulmány végén, hogy a nagyipari, vegyszeres mezőgazdaság zsákutca, és a szegénység az éhezés ellen az alapvetően kistermelőkre, helyi sajátosságokra épülő mezőgazdaságra van szükség, akkor nem támogathatjuk tovább az elavult és káros rendszert.”

Kiss Csilla, a Védegylet programvezetője üdvözölte, hogy a most vitára bocsátott Vidékfejlesztési stratégia alapjaiban már megfelel a zöld szervezetek által évek óta hangoztatott három fő szempontoknak: megfelelő hangsúlyt fektet a minőségi, vegyszermentes, egészséges élelmiszerek előállítására, a környezet és tájak védelmére, valamint a vidéki munkahelyteremtésre. Kiss Csilla szerint az új szemléletben kulcsfontosságú lesz a gazdálkodói közösségek bevonása, a kistermelői élelmiszer-feldolgozás és közvetlen értékesítés lehetőségeinek bővítése, valamint a mezőgazdaságban és élelmezésben felhasznált növények sokszínűsége.

Juan-Felipe Carrasco, a spanyol Greenpeace agrár kampányfelelőse a bemutatón elmondta: Spanyolország elkövette azt a hibát, hogy nagy mennyiségben engedi területén a génmódosított növények termelését. Így az unión belül itt lehet a legjobban tapasztalni a GMO-k káros következményeit. Több esetben kényszerültek működésük felhagyására vagy gyökeres átalakítására olyan biogazdálkodók, akiknek terményeit elfertőzték a génmódosított növények, és olyan is volt, hogy emberi géneket találtak hivatalosan génmanipuláció-mentes rízs-ültetvényekben.

Kapcsolódó anyagok:

Tévút a génmanipuláció!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás