Hirdetés

A visegrádi országok, azaz a V4-ek – Magyarország, Csehország, Lengyelország és Szlovákia – támogatják a nukleárisenergia-felhasználást, amelyet nem tud mellőzni az európai gazdaság – közölte Orbán Viktor a visegrádi csoport kormányfőinek mai budapesti találkozója utáni sajtótájékoztatóján.

Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért azt várják az Európai Uniótól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túlszabályozni e területet, és újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatásának kérdését is, mert "úgy látjuk, hogy itt a nukleáris energiát diszkriminálják" – mondta. Beszámolt egyúttal, hogy a visegrádi kormányfők szükségesnek tartják a palagáz európai kitermelését, így támogatják azokat az országokat, amelyek felszínre akarják hozni a náluk lévő palagázt. Megállapodtak a V4-ek gázpiaci fórumának létrehozásáról is a regionális gázpiac kialakításáért. A fórum még ebben a hónapban megtartja első ülését Budapesten.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint a térség energiabiztonságához hozzájárul, hogy 2015 januárjától összekapcsolják a magyar és szlovák gázvezetékeket, ami ötmilliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé. Hasonló projekt megvalósítására készülnek a szlovák és a lengyel gázvezetékek összekapcsolásával, az is nagyobb energiaellátási biztonságot jelent majd.  Robert Fico is hangsúlyozta, hogy minden országnak joga van úgy megoldani az energiaellátását, ahogyan az megfelel neki, így a palagáz kitermelésének fokozását is támogatni kell. Szlovákia nem ért egyet azzal, hogy az EU fokozottabban bele akar szólni az atomenergia felhasználásába, mert tiszteletben kell tartani, hogy egyes országok igénybe akarják venni a nukleáris energiát – magyarázta. Úgy vélte, ezt korlátozni a szuverenitásba való beavatkozás lenne.

Donald Tusk lengyel kormányfő a sajtótájékoztatón azt emelte ki, hogy a szolidaritás fontos tényezője a V4-es együttműködésnek, és ez az Európai Unió döntéshozatalában is jól látszik. Emlékeztetett: kollégáival megegyeztek abban, hogy a visegrádi országok közötti szolidaritás a továbbiakban is meghatározó lesz az energiabiztonság megteremtésében és az uniós kérdésekben. Ezért a négy ország közösen lép fel az atomenergiai érdekek védelmében az unióban, és támogatják a palagáz kitermelését is, hiszen rendkívül fontos az energiaforrások diverzifikálása – mutatott rá. Hozzátette: az atomenergia-felhasználás fejlesztése kedvezően hat egész Európa energiahelyzetére.

Jiri Rusnok cseh miniszterelnök hangsúlyozta: támogatni kell az országok szuverenitását abban a kérdésben, hogy használnak-e atomenergiát, és az országok szabadon dönthetik el, milyen energiaforrásokat használnak és milyen arányban. Az országok akár palagázt is termelhetnek, ha így döntenek – fűzte hozzá. Magyarország 2013. július 1-jén Lengyelországtól vette át a V4 elnöki tisztjét, a pozíciót egy évig tölti be az ország. (MTI)


"Minden országnak joga van ahhoz, hogy az energiaszükségletét a saját maga által összeállított forrásokból nyerhesse – hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ezért azt várják az Európai Uniótól: ne gátolja, hanem segítse a közép-európai nukleárisenergia-kapacitás növelését. Ez azt jelenti, hogy nem szabad túlszabályozni e területet, és újra kell gondolni az energetikai beruházások állami támogatásának kérdését is, mert "úgy látjuk, hogy itt a nukleáris energiát diszkriminálják" – mondta."  Ez két mondat sok oldalnyi kérdést vet, fel itt csak a legfontosabb problémákról.

1.  El kéne dönteni, hogy a paksi bővítést azért akarjuk-e, mert állítólag olcsó áramot termel, vagy valami másért. Ha olcsó áramot termel, akkor piaci alapon meg kell állnia a lábán, ergo semmi szüksége nincs állami támogatásra. Az, hogy Orbán most arról beszél, hogy adhassanak állami támogatást az atomenergiának, az annak a beismerése, hogy másképp az nem rentábilis – azaz korántsem olcsó. Hanem drága. Ezt a tényt egyébként nagyjából mindenhol látják Európában. Ezért küzd a jelenlegi piaci ár kétszeresét jelentő 100 font/MWh fix árért a tervezett brit atomerőmű beruházója, ezen veszekszik a mohovcei szlovák és a temelíni cseh atomerőmű a kormányokkal, hogy 30-40 eurós piaci árat szintén közel kétszeresen meghaladó 65-70 eurós rögzített tarifával dolgozhassanak, mert tudják, az atomerőművi áram minden, csak nem olcsó. Köszönjük Orbán Viktornak, hogy ezt most ő is nyíltan beismerte, csak az a kérdés marad még nyitva, hogy akkor mi a fenének Magyarországnak egy, a magyar GDP 10 százalékát elvivő megaberuházásban egy piacinál drágább áramot termelő erőművet építeni.

2.Az atomenergiát nem diszkriminálják. Piaci versenyben, egyenlő feltételek közt kéne megállnia a helyét. Ez egyre kevésbé megy, tanúbizonyság rá, hogy alig van atomerőmű-beruházás Európában, ami van, az is egyre botrányosabb, az eddig említetteken túl a francia Flamanville és a finn Olkiluoto kálváriája intő példa lehet. Az atomenergiát nem az EU, vagy gonosz külföldi hatalmak diszkriminálják, hanem az őrületes, és egyre növekvő költségei, a versenyképessége csökkenése, a nukleáris hulladék elhelyezésének megoldatlansága, a biztonsági aggodalmak, és a robbanásszerűen fejlődő megújulók. A valósággal lehet harcba szállni, és ebben a kormánynak jelentős tapasztalata van, de ettől ez még viszonylag egyértelműen a falra kenődéshez vezet belátható időn belül.
További kételyek:   Orbán paksi homokozója >>>

Kapcsolódó anyagok:

Atomot nekünk?

A Paksi Atomerőmű II. tervezett beruházásának elemzése

Orbán, és az olcsó atomenergia mítosza

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás