Hirdetés

A keretösszegek nem módosulnak, de a kazán- és nyílászáró cseréjére vonatkozó pályázatok benyújtási határideje régiónként változik. Október 27-én indul a hűtőgépcsere pályázat nyugdíjasoknak és nagycsaládosoknak.

Módosul a kazáncsere-pályázat és a homlokzati nyílászárócsere-pályázat benyújtási határideje. Mindkét energiahatékonysági programot még szeptember közepén jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium az Otthon Melege Program keretében. 

A kazáncsere-program rendelkezésre álló keretösszeg továbbra is 1 milliárd forint, de a pályázatokat elektronikus formában  2014. október 22-én, 0:00 órától lehet benyújtani. A pályázati iránti nagy érdeklődésre való tekintettel, valamint a pályázatok zavartalan, problémamentes benyújtása érdekében, a tárca régiónként eltérő beadási határidőket jelölt meg.  Ennek megfelelően a pályázatok benyújtására szakaszosan, az egyes régiók számára egyedileg meghatározott időpontban, 2014. október 22-e és 2014. november 31-e között vagy a forrás kimerüléséig lesz lehetőség.

A nyílászárócsere-programnál szintén ez lesz, ott az egyes régiók számára egyedileg meghatározott időpontban, 2014. október 29-e és 2014. november 27-e között vagy a forrás kimerüléséig lesz lehetőség. A pontos határidőket és az egyes régiók számára arányosan rendelkezésre álló forrást a módosított Pályázati Útmutató részletesen tartalmazza.   A részletes pályázati dokumentáció a kormányzati portálon, a Zöld Beruházási Rendszer (www.zbr.gov.hu) és a pályázatkezelő ÉMI Nonprofit Kft. (www.emi.hu) honlapjain érhető el.

 

Az új hűtőgép árának felét kifizeti a kormány

Már csak néhány nap, és meg lehet kezdeni a pályázatok benyújtását az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra. Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fejlesztés- és Klímapolitikáért, valamint Kiemelt Közszolgáltatásokért Felelős Államtitkára 2014. szeptember 25-én jelentette be az „Otthon Melege Program”-hoz kapcsolódó pályázati felhívást.

A régi, energiafaló hűtőgépek és fagyasztók cseréjét hűtőnként akár 35 ezer forinttal támogatja a Fejlesztési Minisztérium. A támogatásra 2014 október 27-től lehet pályázni a hűtőgép csereprogram honlapjánA nyertes pályázó a támogatás összegét az új gép vásárlásánál a megvásárolt gép árából levonhatja, tehát ennyivel kevesebbet kell majd fizetni. 

Az a pályázó, aki egy új, energiatakarékos (A+, vagy annál magasabb energiaosztályú) hűtőt vagy fagyasztót vásárol, a régi készülékét leadja a kereskedőnek és a cserével meghatározott mértékű megtakarítást elér, támogatásként kedvezményt kap az új gép árából. A támogatás mértéke az új hűtőgép vételárának maximum 50 százaléka, azzal a kitétellel, hogy a támogatás összege A+ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 25 ezer forint, A++ és A+++ energiaosztályú készülék választása esetén maximum 35 ezer forint.

A csereprogramban a nyugdíjasok és a nagycsaládosok pályázhatnak. 

A támogatás igénybevételéhez. a készülék cseréjével minimum 10 százalékos energia, vagy minimum 20 kg/év széndioxid megtakarítást kell elérni. A szaktárca október 21-én fogja ismertetni a program részleteit, itt kerül sor a pályázati tanácsadó oldal bemutatására, valamint a gyártók által rászoruló családok számára felajánlott 20 darab új, energiahatékony hűtőszekrénynek az Ökumenikus Segélyszervezet útján történő átadására.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás