A rovat kizárólagos támogatója

Az 5,5 millió forint helyett „csak” 1,32 millió kártérítést kell fizetnie annak a kajászói gazdának, aki tavaly áprilisban figyelemfelkeltő akciója során 24 hektár napraforgót vetett az állam földjén. Böcsödi Gergely 30 éves kajászói gazda ezen tette miatt állt a Székesfehérvári Járásbíróság előtt, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet birtoksértés miatt perelte be.

Mai hír, hogy a Székesfehérvári Járásbíróság első fokon pénzbüntetésre ítélte Böcsödi Gergely fiatal kajászói családi gazdát. Ő egy azok közül, akiknek a kormány azt ígérte, hogy az állami földek az ő boldogulásukat fogják szolgálni. Pénzt, fáradságot nem kímélve pályázott… de nem nyert. A helyi gazdák helyett egy kápolnásnyéki nádarató, tetőfedő – a közigazgatási államtitkár szomszédja nyert, és a milliárdos Mészáros család. Korábban egyik nyertes sem foglalkozott mezőgazdasággal… Kiss Árpád törvénytelenül nyert pályázatot.

Böcsödi Gergely tiltakozásul felszántotta, és napraforgóval bevetette a törvénytelenül elnyert területet. Nem kárt okozott, hanem pénzt, és munkát fektetett a területbe – értéket teremtett.  A büntetést a bíróság a vagyonőrök költségeire szabta ki , akik „biztosították” a területet a napraforó vetés elpusztításáig. A magyar földvagyon kezelői számára a vetés elpusztítása magától értetődő cselekmény…
Csakhogy a napraforgó nem ellenség. A napraforgó az élet rendje szerint kikel, növekedik, majd termést hoz, melyet be lehet takarítani, el lehet adni. Jövedelem keletkezik belőle.

A napraforgó ellen magánhadsereggel felvonulni és elpusztítani esztelen, élet ellenes cselekmény. Károkozás. Egy meglévő érték elpusztítása, akárcsak Kishantoson…

Az NFA és az azt felügyelő földügyi biztos feladata a pályázati eredmények felülvizsgálata lett volna. Visszavonni a hibás pályázatot, ahogy ez végül megtörtént – a kajászói gazdáktól elnézést kérni, és nekik adni a földeket, akik nem nyerészkedni, hanem megélni szeretnének a földből a helyi közösség javára. A napraforgóról pedig tárgyalni kellett volna, nem elpusztítani.

A mai ítélet jelzés, hogy Magyarországon ma valami nagyon nincs rendben! Az igazságszolgáltatással valami nagyon nincs rendben! Itt minden az emberek ellen, néhány kiváltságos érdekében működik.
Ez így nem maradhat!

Kiegészítés 

1.  A Böcsödi Gergely által elvetett napraforgó kitárcsázására 2013. május 2-án Zászlós Tibor – a 9000 hektáros Mezőfalvai Mezőgazdasági Zrt. vezérigazgatója, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egész magyar mezőgazdaságért felelős országos alelnöke vállalkozott, aki több, mint 70 km-ről (!) traileren szállíttatta a traktort és személykocsival a traktorost Mezőfalváról Kajászóra… Ez az eset szemléletes példája annak, hogy a nagy, tőkeerős csoportok hogyan gázolják le, teszik tönkre a kis családi gazdaságokat.
De vajon miért pont Zászlós Tibor sietett Kajászóra pusztítani? Kápolnásnyéken kell keresni a magyarázatot, ahol Zászlós Tibor 1996-tól az önkormányzat pénzügyi bizottságának külsős tagja volt. Kápolnásnyéki a nyertes Kiss Árpád, és szomszédja Farkas Imre – akkor még VM államtitkár is.

2. Az NFA nem korrigálta a törvénytelenséget, hanem halmozta, ma is ebben az állapotában van az a 284 ha 8194 AK, amiben érvénytelen szerződésekkel veszik fel a földalapú támogatást arra jogosulatlanok. Kiss Árpád ugyanis pályázatában valótlanul állította, hogy a használatában lévő föld nem haladja meg a földtörvényben meghatározott mértéket. A pályázatban minden NFA-val kötendő szerződésből kizáró tényező volt a valótlan tényt állító nyilatkozat – tehát a Kiss Árpádot nyertesnek hirdető pályázati eredményeket és a szerződést ennek alapján meg kellett volna semmisíteni.

3. Az NFA nem semmisítette meg a szerződést, csak a 64 hektárnyi többlet területet választotta le – és 3 blokkra osztva újra kiírta pályázatra. Böcsödi Gergelyt azonban kizárták a pályázatból…

Igazságot Böcsödi Gergelynek!

Mezőfalva, 2014. december 5.
Ács Sándorné


A Kehi szerint is necces a hortobágyi földpályázat

A Kehi szerint is necces a hortobágyi földpályázat

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatot végzett a Hortobágyi Nemzeti Park földbérletpályázatainak ügyében. Állítólag arra jutottak, hogy a pályázatok 28 százalékát nem lett volna szabad megkötni, közel 40 esetben pedig valótlan adatokkal pályáztak. A fennmaradó pályázatok negyedénél, mintegy 80 esetben pedig a gazdasági terv szubjektív pontszámaival nyert a pályázó. Részletek >>>

Kapcsolódó anyagok:

A magyar föld sorsa1 Kié a föld?

A magyar föld sorsa – 2. rész Mit terem a föld?

Ki ellenőrizheti a kishantosi földpályázatokat, ha a bíróság sem?!

Újabb kishantosi kormányzati hazugság

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás