Hirdetés

Brutálisan megnőtt a környezetvédő-gyilkosságok száma az elmúlt évtized során, melyen az sem segít, hogy a több mint 900 halálos incidens közül mindössze tíz esetben született ítélet – írja a Die Welt.

Aggasztó adatok közölt a londoni Global Witness emberjogi szervezet, melyek szerint az utóbbi évtizedben drasztikusan megnőtt a meggyilkolt környezetvédelmi aktivisták száma. A jelentés egy tipikus példát is említ, egyenest Thaiföldről, ahol egy, a faluja melletti illegális szemétlerakót petícióval majd barrikádokkal ellehetetleníteni akaró férfit, Prajob Naowa-Opast ismeretlenek fényes nappal lőttek agyon. A gyilkosság részleteit máig homály fedi, az aktivista halála után azonban létrehozták az ominózus szemétlerakót.

A szervezet szerint rengeteg a hasonló eset, az elmúlt tíz évben világszerte 35 országban végzett felmére szerint összesen 908 környeztvédőt öltek meg, melyek közül mindössze tíz esetben született jogerős ítélet. A Global Witness szerint az áldozatok száma akár jóval magasabb is lehet. Annyi azonban kiderült, hogy a legveszélyesebb terület az esőerdő-irtásairól elhíresült Brazília, ahol nem csak a kitermelő cégek emberei, de a hatóságok sem bánnak kesztyűs kézzel a lelkes zöldekkel- írta a hvg.hu.

Emlékeztetőül egy 3 évvel ezelőtti hírünk:

Egy héten belül három környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg Brazíliában, valamennyien az Amazonas őserdeiben végzett illegális fakivágás ellen emelték fel a szavukat. Három környezetvédőt gyilkoltak meg Brazíliában

Április 12-én reggel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ ökológiai mintagazdaságát megszállták az NFA vitatott földbérleti pályázatának „nyertesei”. Területeit egy biztonsági cég emberei lezárták, és a fejlődő vetéseket – a rendőrség asszisztáló jelenléte mellett, az illetékes államtitkár egyetértő nyilatkozata kíséretében – megsemmisítették.  Ez itt a vége a közjót és az azt szolgáló intézményeket védő állam mítoszának! Nálunk egyenlőre a kishantosi biogazdaságot gyilkolták meg a napokban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás