Hirdetés
origo, hir24 összeállítás

Kárpátalján már komoly gondot okoznak az esőzések miatt megindult áradások elsősorban a Tisza és mellékfolyói felső szakaszain. A megáradt víz rengeteg szemetet sodor a magyar határ felé.

Az utóbbi napokban lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében gyors áradás kezdődött a kárpátaljai folyók – elsősorban a Tisza és mellékfolyói – felső szakaszain. Az ár Kárpátalja négy hegyvidéki járásában okozott gondot. A lezúduló víz több kisebb hidat elsodort, utakat öntött és mosott el, három helyen pedig földcsuszamlást idézett elő.

A Tisza Rahónál huszonnégy óra leforgása alatt négy métert emelkedett, a víz több órára elvágta a várost a külvilágtól. (Az 1998 novemberi katasztrofális kárpátaljai árvíz idején a Tisza vízszintje egy nap alatt 5 méter 15 centiméterrel nőtt Rahónál.)Fotó: Polyáncsuk Miklós / Facebook

Az ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) ma reggeli közleménye szerint Kárpátalja három hegyvidéki – Ökörmezői, Rahói és Técsői – járásának 22 településén 315 portát, közte 144 lakóházat és 17 hektárnyi mezőgazdasági területet árasztott el a víz. A védekezési és mentesítési munkálatokban a szolgálat és a rendőrség 220 munkatársa, valamint 50 műszaki eszköze vesz részt. A DSZNSZ közölte: ellenőrzése alatt tartja az árvízi helyzetet a térségben.         A Kárpátalja megyei hidrometeorológiai szolgálat ma reggeli jelentése szerint a Tisza valamennyi mellékfolyójának hegyvidéki szakaszain folytatódik a tegnap este elkezdődött apadás. 

Fotó: Polyáncsuk Miklós / Facebook
A fotó a Fagyalos (Szvidovec) hegység – Rahó és Kórösmező (Jaszinya) térségében, a Fekete-Tisza forrásvidékén készültek november 21-én. További képeket IDE kattintva talál.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjének Kárpátaljai területén az elmúlt három napban az előre jelzettnél jóval több eső hullott: átlagosan 124 mm, ami a novemberi átlagcsapadék közel kétszerese Kárpátalján – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Ez pedig intenzív árhullámot indított a Felső-Tiszán, ma reggelig a folyó vízszintje a tiszabecsi határszelvényében közel 4,5 métert emelkedett, és az áradás tovább folytatódik. Vásárosnamény és Tiszabecs között több mint 87 méteren már I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben, az áradás nagyságára való tekintettel pedig hamarosan II. fokú készültség elrendelése várható. Az OVF felhívja a figyelmet, hogy a levonuló árhullám a külföldi vízgyűjtőről jelentős mennyiségű kommunális hulladékot szállít, a vízügyi szakemberek az említett szakaszokon 24 órás, fokozott őrszolgálatot tartanak.  

A kárpátaljai katasztrófavédelmi szolgálat előrejelzése szerint a hegyvidéki területek után az árhullám rövidesen az alacsonyabban fekvő helyeket is eléri. A kialakult helyzetet súlyosbítja, hogy a meteorológiai előrejelzések további csapadékot jósolnak. 

 

Hulladékrégészeti expedíciójuk szomorú kincseit is bemutatják a PET Kalózok

Hulladékrégészeti expedíciójuk szomorú kincseit is bemutatják a PET Kalózok Több méter magas, hulladékkal csipkézett fal az iszapban. Erre a rendkívüli képződményre bukkantak lelkes önkéntesek, amikor saját építésű hajóikkal eveztek a Tiszán. Nem csoda, hogy felfedezték, hiszen éppen szemetet szedtek a folyón.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás