Hirdetés

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy 18 hónapra meghosszabbítja a bizonyítottan rákkeltő gyomirtó, a glifozát mezőgazdasági használatát. A Európai Bizottság ezt a döntést azt követően hozta, hogy az EU tagállamai a Tanácsban nem tudtak megegyezésre jutni.

A glifozát használata az Európai Unióban 2002 óta engedélyezett, az elmúlt időszak alatt pedig bebizonyosodott, hogy rákkeltő és egyéb egészségkárosító hatásai is vannak. Az EU tagállamai közül a magyar kormány sem támogatta a rákkeltő glifozát betiltását. Ezzel a döntéssel a magyar kormány tevőlegesen hozzájárul a GMO élelmiszerek terjedéséhez Európában, a multinacionális cégeket képviselő és Brüsszelben fellelhető lobbi érdekeknek enged, akiket még az emberek egészsége sem állítja meg a profitszerzés útjában.

Ez a szer ugyanis alapvetően a genetikailag módosított glifozáttűrő szaporítóanyagok növényvédelméhez nélkülözhetetlen. Az LMP álláspontja szerint elérkezett az idő, hogy a magyar kormány és a vele szövetséges vezetők a lobbiérdekek helyett végre azért dolgozzanak, hogy ne kerülhessenek rákkeltő szerek a magyar emberek közelébe- közölte tegnapi közleményében Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője, és Ungár Péter, az LMP külpolitikai szakszóvivője.
 

A parlamenti bizottságot sem érdekli a szakértelem

 

A parlamenti bizottságot sem érdekli a szakértelem

Dr. Darvas Bélát , a Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnökét nem engedték be a Növényvédelmi Bizottság ülésére – nehogy összezavarja a döntéshozókat a glyphosate gyomirtószer hatóanyaggal kapcsolatos tudományos álláspontjának ismertetésével.

Dr. Darvas Bélának és kollégáinak köszönhetjük Magyarország GMO mentességét, mert az Ő kutatásaikkal támasztotta alá a magyar kormány a tilalomra vonatkozó kérelmét – eredményesen!
Dr Darvas Béla volt az első, aki nyilvánosságra hozta "Virágot Oikosnak" című könyvében a növényvédőszerek emberi egészségre káros hatásait.  Mi magyar állampolgárok nagyon sokat köszönhetünk Dr. Darvas Bélának!

 

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Nem kell az európaiaknak a glifozát gyomirtó, mégis megszavazzák a politikusok?

A magyar kormány a vegyszergyártók zsebében?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás