Hirdetés

Van egy kis esély idehaza a Kanada és az Európai Unió közötti szabad kereskedelmi egyezmény (CETA) megtorpedózására, miután távolról sincs egyetértés a Fidesz-frakción belül a hazánk szuverenitását és mezőgazdaságát súlyosan veszélyeztető megállapodás kérdésében. A Magyar Nemzet a FIDESZ meosztottságáról ír. Szijjártó Péter kontra Kövér László. Írj a magyar döntéshozóknak: mondjunk NEM-et a CETA- egyezményre!

A lap úgy tudja, a nézeteltérések miatt szűk munkacsoport alakult a CETA-val kapcsolatos döntés előkészítésére, az egyezmény elfogadásáról ugyanis e hét elején kezdtek el vitázni a parlamentben. Információi szerint a kormánypárti képviselőcsoporton belül létrejött egy „kemény mag”, amely arról próbálja meggyőzni a többieket: a CETA komoly élelmiszer-biztonsági és környezeti kockázatokat szabadítana Európára, az egyezmény részét képező befektetési bírósági rendszer pedig antidemokratikus, és ellentétes az uniós joggal.

Több forrásból is úgy értesültünk – írta az mno.hu -, hogy Kövér László házelnök osztja ezeket a félelmeket, és képviselőtársainak is küldött a kétségeket megfogalmazó anyagokból. A Miniszterelnökség és a külügyi tárca viszont azt hangoztatja, hogy minden idők legjobb szabad kereskedelmi megállapodását készülünk megkötni, bár ezt konkrét adatokkal, hatástanulmánnyal még nem támasztották alá.

Ungár Péter, az LMP szakpolitikusa a Hír TV Magyarország élőben című műsorában szintén azt emelte ki, hogy a hazai országgyűlési képviselők többsége még nem is tudja, miről fog hamarosan szavazni, annyira hiányoznak a konkrétumok Szijjártó Péter külügyi tárcavezető előterjesztéséből. 

Az információhiány uniós szinten is igaz.

Alig néhány tanulmány foglalkozik a CETA gazdasági hatásaival, s közülük a legkedvezőbb forgatókönyv – amely az EU és a kanadai kormány megrendelésére készült – is csak annyit tudott kimutatni, hogy néhány év alatt 0,08 százalékkal nőhet az uniós GDP, ami elenyésző mértékű. Az amerikai Tufts Egyetem elemzése viszont arra figyelmeztet: az egyezmény hatására Európában 2023-ra 200 ezer munkahely szűnne meg, csökkennének az átlagbérek és a nemzetállami bevételek, valamint mintegy fél százalékkal mérséklődne az EU gazdasági összterméke.

Ráadásul a CETA éppúgy a globális nagyvállalatok erőfölényét kívánja kiterjeszteni az európai gazdaságra, mint a készülő amerikai–uniós szabad kereskedelmi egyezmény, a TTIP. Erről „gondoskodik” a befektetési bíróságok rendszere, amely alapján semmi sem korlátozná a multinacionális cégeket abban, hogy megtámadják az emberi egészség és a környezet védelmében hozott kormányzati döntéseket. Sőt, a CETA azt is lehetővé teszi, hogy a kanadai leányvállalatot is birtokló amerikai biotechnológiai cégek – így a hírhedt Monsanto – beperelhessék például hazánkat a génmódosított kukorica termesztésének tilalma miatt.

Azt is nehéz megmagyarázni, milyen előnye származhat a jó mezőgazdasági adottságú Európának abból, ha ipari körülmények között előállított, s ennek köszönhetően akár negyven százalékkal is olcsóbb kanadai sertés-, illetve marhahús árasztja majd el a piacot? Külön kockázatot jelent az is, hogy a CETA szövege nem tartalmaz olyan előírást, miszerint a kanadai mezőgazdasági termények nem lehetnek génmódosított eredetűek. Ez azért érzékeny kérdés, mert a magyar kormány beemelte az alaptörvénybe mezőgazdaságunk gmo-mentességét, a CETA elfogadása estén viszont nehéz lesz megőrizni ezt a vívmányt.

Az egyezményt a tervek szerint október 27-én írják alá a felek az uniós–kanadai csúcstalálkozón, de végső elfogadásához szükség van az egyes nemzeti parlamentek jóváhagyására is. Kérdés, hogy a magyar, illetve a szintén erősen CETA-ellenes osztrák, belga, szlovén törvényhozás hogyan dönt majd az egyezmény ratifikálásáról. Idehaza reményre ad okot, hogy Bencsik János fideszes országgyűlési képviselő júniusban elfogadott módosító indítványa a CETA ideiglenes hatályba léptetésének Magyarország általi blokkolását írja elő a kormány számára- írta az mno.hu.

 Írj a magyar döntéshozóknak: mondjunk NEM-et a CETA-egyezményre! 

 

Kedves Barátunk!

Az Európai Bizottság 2016. július 5-én terjesztette be az Európai Tanács elé az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt, a CETA-t. Az egyezményről az EU kereskedelmi minisztereinek szeptember 23-i, informális tanácsülésén tárgyaltak Pozsonyban és október 27-ére az Európai Bizottság már a közös ratifikációt tervezi Kanada miniszterelnökével.

Magyarország azonban még nem foglalt állást a CETA-t illetően. Itt az ideje, hogy megállítsuk ezt az előnytelen, sőt veszélyes egyezményt!

http://greenpeace.hu/stopCETA

Írj most a döntéshozóknak: Magyarország ne támogassa a CETA-t, és annak ideiglenes hatályba léptetését sem. A CETA ugyanis a nagyvállalatok érdekeit szolgálja és nem az emberekét. Az egyezmény a környezetünket, az éghajlatvédelmi törekvéseket és egészségünket is veszélyezteti.

A CETA hasonlóan veszélyes, mint az európai közvélemény ellenállása miatt már a vezető politikusok által is egyre kevésbé támogatott TTIP, az USA–EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

Mi pontosan a baj a CETA-val?

  • Az óriáscégek az állampolgárok egészségét és jogait védő kormányokat a jelenlegi uniós intézményi és igazságszolgáltatási rendszeren kívül elmaradt profitért perelhetnék.
  • Veszélyeztetné az elővigyázatosság elvének érvényesülését.
  • Felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét. Így legalizálná a GMO-szennyezést, amivel veszélyeztetné hazánk Alaptörvényébe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát.
  • Több szempontból ellentmond a 11/2016. (VI. 17.) országgyűlési határozatnak, amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre vonatkozóan határozott meg szigorú feltételeket.

Ez a 2016. május-júniusi országgyűlési határozat nem születhetett volna meg nélkülünk. Meggyőztük a magyar döntéshozókat arról, hogy Magyarországnak nem érdeke a káros és veszélyes szabadkereskedelmi egyezmények aláírása.
Most is hasonló cselekvésre van szükség!

Érjük el együtt, hogy a következő hetekben megszülessen a CETA-t elutasító országgyűlési határozat, és a kormány is mondjon a nemet az Európai Tanácsban az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre! Magyarország ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen is hatályba lépjen!

Írj levelet az illetékes döntéshozóknak, és terjeszd a petíciót!

Kérjük, hívd fel barátaid, rokonaid, ismerőseid figyelmét a témára. Egy ilyen egyezmény óriási visszalépés lenne Európának és Magyarországnak!

Köszönjük, hogy velünk együtt kiállsz az emberek és a környezet védelméért!

Üdvözlettel:

Fidrich Róbert
Magyar Természetvédők Szövetsége

Újszászi Györgyi
Védegylet

Tömöri Balázs
Greenpeace Magyarország

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás