A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace magyar, román és szlovák munkatársai június elején vizsgálták a Szamos szennyezettségét. A mérések kimutatták: súlyosan fertőző szennyezés ömlik a folyóba. A környezetvédő szervezet azt várja a hatóságoktól, hogy sürgősen lépjenek fel az illegális szennyezés ellen, a lakosság egészségének védelmében.

A Greenpeace magyar, szlovák, román szakértői június 1-én Szatmár megyében, Vetés (Vetiș) településnél vizsgálták a Szamos szennyezettségét. Azt találták, hogy a magyar határtól pár kilométerre található Unicarm húsüzemnél továbbra is bűzös, rothadó húsfeldolgozási maradékokkal teli szennyviz folyik a folyóba.
A környezetvédő szervezet vízmintákat vett
• a húsüzemnél a Szamosba közvetlenül beömlő szennyvízből,
• a folyó román szakaszán a szennyvízbefolyás alatt és felett körülbelül kétszáz méterrel,
• valamint a Szamos magyar szakaszán, 4-5 kilométerrel a szennyezés alatt.

A befolyás alatt a folyó fősodrában jól látható volt a lefolyó szennyezés, de a Greenpeace a keveredett vízminőséget igyekezett vizsgálni, így a fősodor mellett, a lassabb folyásból vett mintákat. A mintákat hűtve szállították magyarországi akkreditált laboratóriumba, ahol biológiai és kémiai vizsgálatok elvégzését kérték. A vizsgálati eredmények alátámasztják, hogy szennyezés jut a Szamosba. A befolyás feletti vízminta vízminősége kiváló volt a vizsgált kémiai és biológiai paraméterek tekintetében. Azonban Szamosba befolyó szennyezésből vett minta súlyos értékeket mutatott: az állati hulladékkal, fekáliával szennyezett tisztítatlan szennyvíznek nagyon jelentős volt a bakteriológiai és kémiai szennyezettsége. A fertőzéseket okozó E. coli száma több nagyságrenddel meghaladta az elfogadható értéket, így megállapítható, hogy a folyóba ömlő szennyezés gyakorlatilag fertőző veszélyes hulladéknak minősül. A befolyás alatt pár száz méterrel nőtt a Szamos bakteriális, biológiai szennyezettsége. A bakteriális telepszám a normálisnak tekinthető, milliliterenként száz körüli értékről 3000 feletti értékre ugrott. A folyón leúszó rothadó szennyezés még a pár kilométerrel lejjebbi magyar oldalon, Csengernél is jól látszott. A folyás mellől vett mintákban még itt is magasabb volt a víz kémiai oxigénigénye, ami a vízben lévő szerves anyagokra utal.


További képek a június 1-i mintavételről >>>

„Elfogadhatatlan, hogy a botrány kirobbanása után több héttel, a román hatóságok ígéretei ellenére, még mindig nem szűnt meg a folyó szennyezése. A fertőző szerves hulladék továbbra is tisztítatlanul ömlik a Szamosba, ami nem sokkal később a Tiszába jut” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A környezetvédő szervezet az eredményekről értesíti a magyar és a román hatóságokat, és azt várja a hivatalos szervektől: haladéktalanul intézkedjenek, és vessenek véget a Szamos szennyezésének. 

Az ügy előzménye, hogy az Együtt egyik önkormányzati képviselője május elején jelentős biológiai szennyezést mért az üzem közvetlenül a Szamosba kifolyó szennyvizében. A beszámolók szerint a szennyvíz összetétele látványában is gyakran változik.

Mitől halott a Szamos?

Mitől halott a Szamos?

Baranyi Krisztina megtalálta a Tiszát terhelő óriási mértékű szennyvízterhelés egyik fő forrását, innen jön a szar, a zsír, az állati darálék, a vér a Szőke folyóba.

Baranyi Krisztina, az Együtt ferencvárosi politikusa az illatos úti vagyianyag havária bomba robbantása után egy éve harcba indult a Tiszai szaráradat ellen.

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás