A rovat kizárólagos támogatója

Néhány nappal az után, hogy japán szakemberek egy hosszú robotkarral lenyúltak a fukusimai atomerőmű aljára, a tudósok fotókat tettek közzé az ott talált olvadt fűtőanyagról.

A nyolc évvel ezelőtti fukusimai atomkatasztrófa óta először tettek múlt héten kísérletet japán szakemberek arra, hogy egy robotszerkezettel hozzáférjenek az egyik megrongálódott atomreaktor aljában felgyülemlett megolvadt fűtőanyaghoz. A tudósok most közzétették a felfedezésről készült első képeket.

A szakemberek egy 15 méter hosszú csövet engedtek le a reaktorköpeny alá, amellyel megpiszkálták az olvadt fűtőanyagot. A kiemelést 2019 második felére tervezik. A kísérlet fontos mérföldkő, ugyanis bár a mostani robotkarhoz hasonló szerkezetet korábban is leküldtek a reaktor aljára, az erős sugárzás miatt az eszközre szerelt kamera 2 óra után tönkrement. Az, amelyiket egy héttel később eresztettek le, szintén nem bírta.

kép: TEPCO

A fukusimai atomkatasztrófát egy 2011. március 11-én bekövetkezett, 9-es erősségű földrengés okozta, amely megrázta Japán északkeleti részét, a földmozgást követő hatalmas szökőár pedig megrongálta az atomerőművet. Az erőmű környékéről később több mint 140 ezer embert kellett kimenekíteni. via HVG.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás