Hirdetés
Forrás: nepszava.hu

A turistáktól származó bevételek a természetvédők számára sokszor az alapvető, vagy az egyetlen anyagi forrást jelentették. Az ágazat gyakorlatilag összeomlott, a pénzhiány súlyos károkat okoz a nemzeti parkoknak világszerte.

Azok a szervezetek, amelyek a turistáktól gyűjtöttek pénzt, a kenyai nemzeti parkoktól kezdve a Seychelles-szigeteki korallzátonyokig bajban vannak: a határlezárások és utazási korlátozások megfosztották őket bevételeiktől. Nem tudnak megfelelően gondoskodni a területükön élő növények és állatok védelméről, amelyeket épp a munka és pénz nélkül maradt környékbeliek orvvadászata, illegális halászata, erdőirtása veszélyeztet – olvasható a Gurdian cikkében. Kambodzsában például a turisták elmaradása miatt bevétel nélkül maradt helyiek három nagyon ritka óriás íbiszt öltek meg, hogy élelemhez jussanak.

A Kongói Demokratikus Köztársaság Virunga Nemzeti Parkjának 12 őrét ölték meg hutu felkelők áprilisban. A területen egyébként is állandóak a konfliktusok: illegális állatkereskedők, faszéntermelők, orvvadászok tekintik jó terepnek a védett területet, amely legfőképp az itt élő veszélyeztetett hegyi gorillákról híres. A parkot nemrégiben bezárták, hogy megvédjék őket a koronavírustól. Miközben utazási korlátozások komoly akadályokat gördítenek az állatcsempészek elé, Afrikában az orvvadászat zavartalanul folyik tovább a veszélyeztetett fajokra: a természetvédők attól félnek robbanás várható ezen a területen.

Márciusban a botswanai hatóságok úgy határoztak, áttelepítik a megmaradt néhány keskenyszájú orrszarvút az Okavango-deltából, miután hatot megöltek közülük. Az orvvadászokat a szafari turisták elmaradása bátorította fel.

„Miközben az illegális elefántvadászat nem növekszik az utazások elmaradása és a vadállati termékek iránt felerősödött negatív érzések miatt Dél-kelet Ázsiában, a helyiek vadállathús iránti igénye megugrott, miközben senki sem védi ezeket a területeket” – mondta Dickson Kaelo, a Kenyai Vadvédelmi Társaság főigazgatója.

A kenyaiakat a sáskajárás és a háziállataikat sújtó vírusos megbetegedések után különösen rosszul érintette a koronavírus miatti idegenforgalom csökkenés. A helyi közösségek komoly bevételeket szereztek például népművészeti tárgyak eladásából, és most kénytelenek közvetlenül a földművelésből megélni, ami állandósítja konfliktusaikat a vadállatokkal.
Kolumbiában a Panthera nagymacskavédő szervezet jegyzett csúcsot az orvvadászatban, ami azért is történhetett, mert a vadvédők forráshiányban szenvednek az adományok elmaradása vagy azok késlekedése miatt. Esteban Payán, a jaguárprogram vezetője az erdőirtásoktól fél a leginkább, mert a mezőgazdasági célú pusztítások, égetések a nagymacskák élőhelyeit tüntetik el: ennek ők is és a prédaállatok is kárát látják, megégnek a tüzekben. Az USA-ban nemzeti parkokat zártak le.

Egy galapagosi oroszlánfóka ( Zalophus wollebaeki ), amelyet egy turista fényképez.  Galapagos-szigetek, Ecuador.  Fénykép: Kevin Schafer / Alamy Stock fotó

A Globális Halászati Figyelőszolgálat március 11-től április végéig 37 százalékos csökkenést jelzett a halászati órák számában az utóbbi évek azonos időszakbeli átlagához képest, de az ökoturizmus elmaradása a tengeri világ védelmére is rossz hatással van. „Különösen aggasztó a turizmus elmaradása azokon a helyeken, amelyek nagyon függnek az ebből származó pénzektől. Például a Seychelles–szigeteki Aldabra-korallzátony megfigyelését teljes egészében az ilyen bevételekből finanszírozzák” – mutatott rá Fanny Douvere, az UNESCO tengerprogramjának koordinátora.

sáskajárás Kipsing Kenya kép: Sven Torfinn AP

Pokollá válik az élet 50 év múlva
Ötven év múlva egy milliárd ember élőhelyén lesz olyan meleg, hogy képtelenség lesz ott megmaradniuk, és a folyamat gyorsabb, mint eddig hittük – derül ki a Washingtoni Egyetem kutatóinak most publikált tanulmányából. Ha a legrosszabb forgatókönyv szerinti folyik tovább a károsanyag kibocsátás, 50 év múlva a Föld lakóinak egyharmada fog olyan meleg területen élni, mint amilyenek ma a Szahara legforróbb részei. Ráadásul “ezek pontosan a világ azon részei, ahol a leggyorsabban növekszik a populáció” – nyilatkozta Timothy Kohler, a Washingtoni Egyetem régésze, a kutatás vezetője. A most előrejelzett 3,5 milliárd ember, akinek a klímaváltozás fogja ellehetetleníteni az életét, sokkal magasabb szám, mint amit a legtöbb jelentés valószínűsít. A kutatások eredményei magukat a tudósokat is megdöbbentették, az elkövetkező 50 évben nagyobb változások lesznek, mint az elmúlt hat évezredben.

Nyitókép: ocelot tetem. Orvvadászok ölték meg Kolumbiában

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás