A rovat kizárólagos támogatója

Eltörött? Elromlott? Újat vettél? Trendit vettél? Nem tudod mit csinálj a régi mobiloddal? Védd a környezetet, és támogasd a főemlősöket! Szállj be a Passzold Vissza Tesó! Kampányba! A Te zöld lépésed is fontos a jövőd szempontjából. Sok kis lépés, nagy távolság! Gondolkozz zölden! Ebben segít a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, és az Inter-Metal Recycling Kft.

Magyarországon évente kb. 120.000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hogy ennek mekkora  része mobiltelefon, az nehezen becsülhető, de ma már szinte mindenkinek van, és a szolgáltatók kedvezményes új készülékekkel is próbálnak új előfizetőket szerezni, így motiválva sok embert az idő előtti „divat” cserére, miközben a készülék és az akku akár még évekig is megfelelne az alapvető célnak. És abba vajon belegondolunk-e, hogy mi lesz a feleslegessé vált eszközökkel?

Évek óta fut, egy kampány, melynek 2021-es első szakasza május elején indult. A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!” című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük minél nagyobb mennyiségben. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány  például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények.

S hogy hogyan?
Mi a lényege a kampánynak?
Miért fontos a körkörös gazdaság, a minél kevesebb hulladék?
És mi lesz a sorsa az elektronikai hulladéknak? Erről szervezett április végén egy internetes konferenciát a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet. Ennek rövidített változatát hallják mai podcastunkban Sarkadi Péter szerkesztésében. Tartsanak velünk Kongó-medencébe, egy belgiumi érckohóba, na és persze a hazai gyűjtőpontokra.

A Passzold Vissza Tesó! Kampányismertető webináriumát Biró Imola, a KÖVET Egyesület kommunikációs vezetője moderálta.
Rajta kívül halljuk még  Kádár Andrást, a Jane Goodall Intézet főtitkárát, aki a kampány céljait és az eddig elért eredményeket ismertette,
Herner Katalint, a KÖVET Egyesület ügyvezető igazgatóját, aki a körforgásos gazdaságról tartott előadást,
és Tihanyi Ervint, az Inter-Metal Recycling Kft. E-hulladék üzletágvezetőjét, aki többek között a mobiltelefonok utóéletéről, és feldolgozásának menetéről is mesélt sok sok érdekességet.

A kampány I. szakasza 2021. május 1. – június 30. között tart, a II. szakasz a tervek szerint ősszel indul.

A 2021. április 21-én tartott kampányindító webinár előadásai megtekinthetők ITT felvételről >>>

 

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás