Hirdetés

Idegméreg volt a húsdarabokban, amikből több száz kilogrammot foglaltak le. Mivel rókák és kutyák is elpusztultak, a természetpusztítás mellett már állatkínzás miatt is nyomoznak a példátlan turai mérgezés ügyében.

A rendőrök ez idáig több száz kilogramm mérgező húsdarabot foglaltak le és küldtek tovább toxikológiai vizsgálatra – tájékoztatta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a hvg.hu-t, miután kérdéseket küldtek a turai madármérgezéses ügyben zajló nyomozással kapcsolatban.

Két hete még 20 kilogrammnyi mérgezett csaliról számoltak be a Magyar Madártani Egyesület munkatársai, akik akkor a helyszínen ismertették Magyarország eddigi legsúlyosabb vadmérgezéses esetének akkor ismert részleteit: 132 csalétket és 114 mérgezett madarat találtak, köztük nyolc védett állatfaj 93 védett egyedét.

kutyatetem és bogár mérgezés Tura határában kép: Deák Gábor MME

A Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya emellett már nem csak természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomoz ismeretlen tettes ellen, hanem – mivel nem csak a védett madarak, hanem kutya és róka is elpusztult feltehetően a csalétek elfogyasztása után – immár állatkínzás miatt is folyamatban van a büntetőeljárás – derült ki válaszukból. A rendőrség szerint folyamatosak az adat- és információgyűjtések, felvették és folyamatosan tartják a kapcsolatot a területeken működő vadásztársaságokkal, járőrszolgálatokat szerveznek és hajtanak végre a vadászokkal és a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival.

A csalikat megvizsgálták a Nemzeti Szakértői és Kutató Központban, ahol megállapították, hogy a húsdarabok idegmérget tartalmaznak, amely elsősorban az állatokra jelent végzetes veszélyt, azonban az emberre nézve is mérgező lehet – közölték. Azt is jelezték, hogy a nyomozás érdekében több információt nem nyújthatnak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás