Hirdetés
greenfo/MTI

A jelentősebb vallások vezetői és a nemzetközi tudományos élet képviselői erőteljesebb fellépést sürgetnek az éghajlatváltozás negatív hatásainak elkerülésére az ENSZ COP26 klímakonferenciájához intézett közös felhívásukban, amelyet tegnap írtak alá Ferenc pápa vezetésével a Vatikánban.

A Hit és Tudomány című találkozóra több mint negyven vallási vezető érkezett a pápai államba, többek között I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, valamint Ahmed at-Tajjib, a szunnita iszlám nagy tekintélyű intézményének, az egyiptomi al-Azhar mecsetnek a főimámja.
Az elsőként Ferenc pápa által aláírt felhívás címzettje a Glasgowban október 31. és november 12. között esedékes COP26 klímakonferencia, amely a Párizsban 2015-ben rendezett találkozó óta a legjelentősebb esemény, amelyet az ENSZ tagállamai az éghajlat-változásnak szentelnek.

A vallási vezetők előtt tartott beszédében a katolikus egyházfő kijelentette, Glasgowban a nemzetközi közösségnek “sürgős válaszokat kell adnia a precedens nélküli ökológiai válságra”, amely szavai szerint nem választható el korunk erkölcsi válságától sem. Az egyházfő súlyos sebnek nevezte a klímaváltozás negatív hatásait, közöttük az elsivatagosodást, a környezetszennyezést, a biodiverzitás elveszítését, amelyek – hangoztatta Ferenc pápa – mind megbontják az ember és a természet közötti köteléket.


A vatikáni találkozót Nagy Britannia és Olaszország szentszéki nagykövetsége rendezte: a felhívást átadták Alok Kumar Sharma brit politikusnak, a COP26 soros elnökének, valamint Luigi Di Maiónak, az olasz diplomácia vezetőjének.

Ferenc pápa 2015-ös Laudato si (Áldott légy) kezdetű enciklikája is a teremtett világ védelmét szorgalmazta. A pápa a nyáron bejelentette, hogy szívesen elutazna a glasgow-i klíma-konferenciára, de részvételét a Vatikán még nem erősítette meg.

Újdonságot jelentett, hogy a mostani vatikáni találkozón Ferenc pápa szájmaszkot viselt a résztvevők többségével együtt. A pápa ritkán viseli ezt a védőeszközt.
A világvallások vezetői október 6-7-én részt vesznek a Szent Egyed közösség római találkozóján, amely csütörtökön a Ferenc pápa vezette közös békeimával zárul a római Colosseumnál.

 

Ferenc pápa maga is többször felszólalt a klímaváltozás és a bolygónk elpusztítása ellen, egy a Római Katolikus Egyház által szervezett konferencián például a világ legnagyobb olajvállalatainak fejére olvasta a klímaváltozás okait.

Ferenc pápa szeptember 12-én érkezett hazánkba, az Eukarisztikus Kongresszus keretein belül, ahol az egyik legnagyobb nemzetközi katolikus rendezvény zárómiséjét tartotta. Legutóbb 25 éve, 1996-ban járt Magyarországon Róma Püspöke.
A látogatás több szempontból is különleges volt, egyrészt, mivel Ferenc pápa gyakran a magyar kormány politikájával szembemenő nyilatkozatokat tesz, így a menekültek befogadásáról és a szexuális kisebbségek elfogadásáról is többször beszélt már, amiért a Bayer Zsolthoz hasonló fideszes megmondó emberek demens vénembernek nevezték a szentatyát.
Másrészt azért, mivel a pápák többség eddig nem látogatott el az Eukarisztikus Kongresszusokra, így Ferenc pápa érkezésének politikai üzenete is lehetett.

Kapcsolódó anyagok:

A Greenpeace hőlégballonról üzent Ferenc pápa szavaival a természet védelméért

Ferenc pápa környezetvédelmi enciklikája

Ferenc pápa szerint meg kell gyónni a természetkárosítást

Trump nem teszi ki Ferenc pápa ajándékát a vitrinbe

Védeni a földet, nemesíteni az emberiséget

Áldott légy! A WWF Ferenc pápa enciklikájáról

Ökológiai megtérésre van szükség a Föld megmentéséhez

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás