Hirdetés
Forrás: hirado.hu

2012-ben rekordszámú, 668 orrszarvút öltek meg tülkéért, ez majdnem 50 százalékkal több a 2011-esnél. Az állatok nagy részét a Krüger Nemzeti Parkban, az ország legnagyobb menedékében ölték meg. Az orvvadászatot a szarvak iránti egyre növekvő ázsiai igény ösztönzi.

Dél-Afrika a világ rinocérosz populációja mintegy háromnegyedének ad otthont 28 ezer állattal. 2007-ben csak 13 orrszarvút öltek meg az orvvadászok. Azóta viszont a pusztítás mértéke jelentősen megnőtt. A Kínához és Vietnamhoz hasonló országok ama hiedelme ösztönzi, mely szerint a porrá zúzott tülöknek jótékony hatásai vannak és legyőzhetők vele a rákhoz hasonló betegségek. A szarvak kilogrammonként akár 65 ezer dollárt is kóstálhatnak.

A jelentős összeg egész bűnbandákat vonz, melyek kifinomult technológiák tárházát vetik be az állatok elfogására és megcsonkítására. A dél-afrikai kormány katonák és kémrepülőgépek bevetésével megkísérelte felszámolni a bandákat, azonban a számok azt mutatják, a harcot elveszítették.

A TRAFFIC – a vadállatokat nyomon követő hálózat – friss jelentése szerint a dél-afrikai rinocéroszok orvvadászok okozta krízissel néznek szembe, mely populációs hanyatláshoz vezethet. A kormány szerint 2013 év eleje óta újabb öt állattal végeztek. Az ország azonban nincs egyedül a ritka orrszarvú populációt érintő veszélyek tekintetében. India több mint 2200 állatnak ad otthont, melyek a jól védett Kaziranga rezervátum területén élnek. Mindazonáltal a 900 felfegyverzett parkőr jelenléte sem állította meg az orvvadászokat, akik tavaly 18 állatot öltek meg a 2011-es tízhez képest.

Kapcsolódó anyagok:

Kihaltnak nyilvánították a jávai rinocéroszt Vietnamban

Kémrepülővel az orrszarvúakért

Vilmos herceg is fellép a gyilkos kereskedelem ellen

Orrszarvú árvaház Dél-Afrikában

Dupla lakat alatt a zürichi orrszarvúak

Lekapcsolt rinoszarv csempészek

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás