Hirdetés

Az időjárási anomáliák, pl. a növekvő aszály nem csak a kávét és a narancslevet veszélyezteti a világpiacokon: a mandulatermés is emiatt fog visszaesni az előrejelzések szerint. És mi lesz az ausztrál mákkal?

Idén még nem fogjuk annyira megérezni a kaliforniai mandulatermés visszaesését, viszont 2015-re már biztos, hogy sokkal drágábban fogunk hozzájutni a mandulához, mivel az amerikai állam a világ mandulatermelésének 82 százalékát biztosítja – írja a marketwatch.com.

A déli állam mandulatermése tavaly még annyira jó volt, hogy a 3500 kaliforniai termelő bőven képes volt az USA egészét és Kína, Spanyolország, India, Németország és az Egyesült Arab Emirátusok nagy részét ellátni mandulával.  Az aszály viszont nem csak a kávét és a narancslevet veszélyezteti a világpiacokon: a mandulatermés is emiatt fog visszaesni az előrejelzések szerint.- írta az index.

  Újabb kétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára a folytatódó brazil szárazság miatt, aminek a hatására globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben, sőt egyes elemzők szerint talán még a következő évben is – írja az MTI.  Az arabica ára igen nagy mértékben, csaknem 85 százalékkal emelkedett az év eleje óta. tagnap 16 órakor az Intercontinental Exchange (ICE) határidős tőzsdén egy font (45,36 dekagramm) arabica ára 2,0750 dolláron állt, ami 4,1 cent (2 százalék) drágulás a hétfői zárószinthez képest. Röviddel korábban 2,0890 dolláron, kétéves csúcson is jegyezték a kávéfajta fontonkénti árát.  Legutóbb 2011 elején emelkedett jelentősen az arabica ára, akkor 3 dollár fölött is jegyezték. A múlt héten Mauricio Galindo, a Nemzetközi Kávészervezet (ICO) egyik vezetője azt mondta, hogy ha tovább tart a szárazság Brazíliában,kávéhiány lép fel a világpiacon, amire négy éve nem volt példa.

Brazíliában a jobb minőségű alapanyagnak tartott arabica kávét termesztik.  Az ICO várakozása szerint Brazíliában, amely a világ legnagyobb kávétermelője, a 2014/2015-ös idényben 48 millió zsák (1 zsák = 60 kilogramm)kávét takarítanak be, ami 5 millió zsákkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A Reuters megjegyezte, hogy egyre több elemző intézet ront Brazília kávétermés-kilátásán, és sokak szerint a szárazság a következő évi termésre is hatással lesz.  A gyengébb minőségű robusta kávéfajta ára is tovább emelkedett kedden, egy éve legmagasabb szintre, tonnánként 2 százalékkal 2192 dollárra nőtt. A robusta a gyorsan oldódó kávéporok alapanyaga.

  A GlaxoSmithKline, Johnson & Johnson és a TPI Enterprises Australia gyógyszergyártók arra figyelmeztetnek, hogy Ausztráliának, a világ orvosi célra mákot termelő első számú országának növelnie kell valahogy a mák termőterületét, különben hiány alakulhat ki a növényből, és felmennek az árak, írja a CNBC.  Nyakunkon a mákhiány!

 Úgy tűnik, az USA az utóbbi évtizedben kiszeretett a narancsléből, legalábbis a Nielsen kutatása alapján az utóbbi 15 évben soha sem fogyott még ennyire kevés az italból Amerikában – írja a Quartz.

A narancslé nagyjából öt évtizeden keresztül az amerikai reggeli elengedhetetlen kelléke volt, ugyanakkor az utóbbi másfél évtizedben az USA-ban egyre jobban figyelnek a cukros italok elhagyására, miközben az embereknek kevesebb idejük is van a reggelire, így 40 százalékkal esett vissza a narancslé fogyasztása.  A narancslé a negyvenes évek végén terjedt el az USA-ban, miután felfedeztek egy olyan eljárást, amely anélkül tartósította az italt, hogy az ízét elrontotta volna. Az ital népszerűsége a kilencvenes évek végén érte el a csúcsát, viszont 1998 óta minden évben esett a fogyasztott mennyiség.  A visszaesés oka egy fertőzés, amely főleg Floridát sújtja, ahonnan az amerikai narancstermelés nyolcvan százaléka származik.

A narancs ára így folyamatosan nő Amerikában, mivel a világ legnagyobb narancsexportőre, Brazília saját narancsproblémái miatt nem tudják teljes egészében importtal helyettesíteni a kieső hazai termelést.  Előrejelzések szerint a narancs ára ráadásul meredeken emelkedni fog a következő években, így további visszaesésre lehet számítani- írta korábban az index.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás