Hirdetés

Rájár a rúd a németországi zöld pártra. A zöldek népszerűsége tavaly ősz óta folyamatosan zuhan, idén májusban pedig a támogatottságuk egy szintre került az időközben folyamatosan erősödő szélsőjobboldali AfD-vel. A zöldek a legutóbbi helyi választásokon is várakozáson alul teljesítettek.

Ígéretes kezdet
Pedig nem így indultak neki a zöldek 16 év szünet után a kormányzásnak 2021 decemberében. A szociáldemokratákból, zöldekből és liberálisokból álló koalíciós kormány még csak alig két hónapja volt hatalmon, amikor kitört a háború. Az új kormánynak hirtelen a jól eltervezett, zöld elemekkel teli kormányprogram megvalósítása helyett Ukrajna anyagi és katonai támogatásáról, a német hadsereg fejlesztéséről és új energiapolitikáról kellett döntenie.

A zöldek azonban nagyon jól vették az akadályokat. A párt népszerűsége gyorsan nőtt, annak ellenére, hogy nem egyszer a hagyományos zöld politikával élesen szembenálló döntéseket kellett támogatniuk. A legemblematikusabb ezek közül talán a bezárt szénerőművek újbóli üzembeállítása volt. A német zöldpárti külügyminiszter, Annalena Baerbock határozott kiállása Ukrajna mellett éles kontrasztban volt Scholz folyamatos hezitálásával. A morális alapokra helyezett zöld külpolitika sok szavazót nyert meg és a zöldek támogatottsága jónéhány hónapig megelőzte a szociáldemokratákét is.

Katasztrofális folytatás

Az utóbbi pár hónapban viszont valahogy semmi sem sikerül a zöldeknek. Rossz ügyekben kötnek kompromisszumokat, az elért sikereik pedig a visszájukra fordulnak. Februárban az autóellenes politika túltolása választási kudarchoz vezetett Berlinben. Március végén a zöldek elfogadták a koalíciós partnerek javaslatára a kibocsátáscsökkentési tervek felpuhítását és az autópályaépítések felgyorsítását. A liberálisoknak tett engedmények fejében pedig a zöldek elérték, hogy a kormány támogassa a fűtéskorszerűsítésről szóló javaslatukat.

A sokat vitatott javaslat értelmében, 2024-től kezdve minden új épület fűtési rendszere legalább 65%-ban megújuló energiával kell, hogy működjön. A javításra szoruló régi fűtési rendszereket pedig a tulajdonos saját költségen köteles az új előírásoknak megfelelően átalakítani. A zöldek nevéhez fűződő új szabályozás hatalmas indulatokat váltott ki a német lakosság körében, a törvény elfogadása előtt pedig már a koalíciós partnerek is módosításokat követelnek.

Rossz fényt vet a zöldekre egy nemrég kipattant korrupciós ügy is: a zöldek irányítása alatt álló energia- és klímaügyi minisztérium egyik államtitkára jóbarátját nevezte ki a német energiaügynökség élére.

A választók szemében a zöldek jelenleg az a párt, akik ha kell, hozzájárulnak a szavazóik számára fontos klímavédelmi célok gyengítéséhez. Közben pedig olyan környezetvédelmi javaslatok fűződnek a nevükhöz, amelyek még a saját választóik többsége számára is elfogadhatatlanul nagy költséggel és kényelmetlenséggel járnak. És még arra sem figyelnek, hogy a kerüljék a korrupció látszatát.
Lehet, hogy a zöldek elfelejtettek kormányozni az ellenzékben töltött évek alatt?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás