Hirdetés
Levegő Munkacsoport

Az országnak szinte egész területére legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adott ki a HungaroMet a rendkívüli hőség miatt. A lakosság egészségének védelme érdekében az önkormányzatok számos intézkedést hoztak, de az egyik legfontosabbra még nem került sor: a gépjárműforgalom korlátozására.

Nyáron a légszennyezés fő forrása a gépjárműforgalom. Az elmúlt napokban több mérőállomáson megugrott egyes szennyező anyagok (különösen az ózon és a nitrogén-oxidok) koncentrációja. Márpedig a szennyezett levegő és hőség együtt különösen veszélyes az emberi egészségre, hiszen elsősorban ugyanazokat a szerveinket támadják: a légzőszerveket, valamint a szív- és keringési rendszert. Egyes kutatások szerint a két tényező együttes hatására jelentősen nőhet az idős emberek halálozási száma.

A gépjárművek jelentősen hozzájárulnak a városi hőszigetek kialakulásához is, vagyis ahhoz, hogy egyes helyeken az átlagosnál jóval magasabb lesz a hőmérséklet. Egyrészt a járművek a működésük közben hőt bocsátanak ki. Másrészt a tűző napon a gépkocsik külső felülete akár 80 Celsius fokra is felhevülhet, kályhaként fűtve a környezetét.

„Már a 2010-es években kimutatták, hogy a hőségnapokon Budapesten akár több mint 30 százalékkal megnövekszik a halálozások száma. Ez azonban a jéghegy csúcsa, hiszen a hőség 27-féle módon támadja az emberi szervezetet, így mindenkit megvisel. Az autóforgalom haladéktalan korlátozása okozhat nehézségeket, azonban ezt is meg kell tenni mindannyiunk egészsége, élete érdekében” – mondta Szegő Judit környezetkutató, a Levegő Munkacsoport projektvezetője.

A tények ismeretében a civil szervezet arra kéri a kormányt és az önkormányzatot, hogy felvilágosítással és konkrét intézkedésekkel segítse elő a gépjárműforgalom csökkentését a hőségnapok idején.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás