Hirdetés

Összesen 38 milliárd forintot tett ki a vörösiszap-katasztrófát követő helyreállítás, újjáépítés és a környezeti károk elhárításának az állam által kifizetett költsége. A katasztrófa második évfordulóján ökumenikus kápolnát avattak Devecserben. Az LMP szerint a porszennyezés továbbra is gondot jelent.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője az iszapömlés második évfordulóján Kolontáron rendezett kerekasztal-beszélgetésen kijelentette: a súlyos, világméretű figyelmet kiváltó katasztrófa veszteségei iszonyúak voltak. Csak a kormány 38 milliárd forintot fordított a károk elhárítására, és a társadalmi összefogásnak köszönhetően a térségben élők további segítséget is kaptak. Az ipari katasztrófa tanulságai közül Bakondi György kiemelte, hogy a mentés után a hangsúly a megelőzésre került, újjászervezték a polgári védelmet. Ma már a veszélyes anyagok szállítására és a veszélyes üzemekre is új jogszabályok vonatkoznak.

A Kolontár és környezetünk jövője című rendezvényen Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára elmondta, hogy a teljes költségből 21 milliárd forintot fordítottak a környezeti elemekben keletkezett károk elhárítására. Kiemelte, hogy az élővizek és a Duna védelme érdekében több ezer tonna gipszet szórtak hidakról száz kilométeren a Marcal folyóba.
Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata szerint még tart a tavaszi kolontári porszennyezés ügyében a nyomozás, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) rendelt el környezetkárosítás bűntett megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. Az NNI szóvivőjének korábbi közleménye szerint a nyomozóhatóság eljárása a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség feljelentése alapján áprilisban indult. A zöldhatóság idén tavasszal Kolontár külterületén, Lőrintepusztán üzemelő mérőállomása a viharos erejű szél miatt többször extrém magas szállópor-koncentrációt mutatott ki.

Az LMP szerint két évvel a kolontári vörösiszap-katasztrófa után továbbra is súlyos problémát jelent, időnként drámai helyzetet idéz elő az átszakadt 10-es kazettából származó porszennyezés. Az azonnali lépéseket sürgető ellenzéki párt sajtótájékoztatóján arról is beszéltek, hogy a térségben élők – szerintük – nem kapják meg a megfelelő egészségügyi ellátást. Jávor Benedek frakcióvezető azt mondta, hogy az emberek védelme érdekében le kell fedni a tározót és el kell végezni a pormentesítést. A Lőrintepusztán élők számára annak a lehetőségét is meg kell teremteni, hogy el tudjanak költözni a komfort nélküli házaikból – tette hozzá a frakcióvezető. Szerinte a harminc ember – köztük tíz gyerek – elköltöztetésében egyaránt részt kell vállalnia a kormánynak és a Mal Zrt.-nek.

Szilágyi László LMP-s képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a térségben máig nagyon komolyak az egészségügyi kockázatok. Az Esélyt az életre a vörösiszap után elnevezésű egyesületnek a katasztrófa második évfordulójára készített kiadványára hivatkozott, és kitért arra: a korábban Devecserben felállított szűrőközpontot azóta felszámolták, így már senki nem vizsgálja a helybeliek egészségi állapotát, pedig ajkai és várpalotai orvosok megerősítik, hogy megnőtt a krónikus légúti megbetegedések száma. Az egyesület tagjai arra is felhívják a figyelmet, hogy a lakosság nem kapja meg a megfelelő pszichológiai ellátást, nem kezelik a több embernél is jelentkező poszttraumatikus szindrómát – mondta.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Kolontárra fókuszálva több mint 242 millió forintos segítséget nyújtott a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak, míg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 260 millió forinttal járult hozzá a katasztrófa következményeinek felszámolásához.
Az évfordulón Devecserben ökumenikus kápolnát avattak, majd több száz emlékező vonult végig a településen fáklyákkal. Kolontáron a vörösiszappal elöntött és megsemmisült településrészen fáklyás felvonulással emlékeztek a katasztrófa áldozataira, minden egyes elbontott ház helyén egy-egy mécsest gyújtottak.

Két éve, 2010. október 4-én történt Magyarország legnagyobb ökológiai katasztrófája. Ajka közelében, Kolontár községnél 12 óra 25 perckor átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. ajkai timföldgyára 10-es zagytározójának gátja, több mint egymillió köbméternyi víz és mérgező vörösiszap elegye öntötte el Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely mélyebben fekvő részeit. A katasztrófa következtében tíz ember vesztette életét, 123 ember súlyos égési sérüléseket szenvedett az erősen lúgos, maró hatású anyagtól, az orvosoknak 302 embert kellett ellátniuk.

Kapcsolódó anyagok:

Az NNI nyomoz, Illés Zoltán riogat porszennyezés ügyben

Határérték felett a kolontári vörös por

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás