A rovat kizárólagos támogatója
  1. február 16.: A KTVF a láp nyugati részének kiterjedése megállapításának ügyében az eljárást megszünteti. (KTVF: 7346-3/2009. számú határozat)
    február 19.: A Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány megkifogásolja S. Nagy László szakvéleményét az OKTVF-nél.

  1. március 10.: Az OKTVF helybenhagyja az előző, elsőfokú határozatot. (14/2206/5/2009. számú határozat)
  1. március 25.: A Pest Megyei Bíróság elutasítja Dunakeszi Város Önkormányzata fellebbezését az OKTVF határozata ellen, amely visszavonta az Óceán-árok tőzeglápon való átvezetésére kiadott korábbi KTVF engedélyt.
A 2009. december 12-i demonstráció helyszíne a dunakeszi láp mellett. Fotó: Kriska György
  1. május 12.: Az OKTVF helybenhagyja a KTVF lápkiterjedési vizsgálatot megszüntető elsőfokú határozatát. (14/2206/5/2009. számú határozat)
  1. június 22.: Az OKTVF S. Nagy László véleményét, mint aggálytalant elfogadja, így az elsőfokú, a tőzegláp keleti részének meglétét igazoló első fokú határozatot megsemmisíti, a területről megállapítja, hogy nem ex lege védett láp. (14/223-13/2009. számú határozat)
  1. június 26.: Az Auchan a nagyobbik lápfoltot is magába foglaló keleti területet is megveszi, így a 46 hektáros Auchan-ingatlan területe 65 hektárra nő.
  1. augusztus 19.: A Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány a Pest Megyei Bírósághoz fordul az OKTVF június 22-i határozatának megsemmisítése érdekében. Szeptember 21-én a keresetét további tényekkel egészíti ki.
  1. szeptember 14.: Az Immochan Magyarország Kft. a Dunakeszi Tópark Bevásárlóközpont bővítésének ügyében előzetes vizsgálati eljárást kezdeményez a KTVF-nél.
Derce Tamás, Újpest polgármestere aláírja a környezetvédelmi miniszternek szóló petíciót. Fotó: Kriska György
  1. október 31.: Megjelenik Kriska György cikke a “Greenfo”-n “Láthatatlan láp. A Dunakeszi tőzegtavak kálváriája, avagy egy állami szintre emelt természetrombolás kórtörténete” címen. Ennek hatására új lendületet kap a civil tiltakozás.
  1. november 4.: A Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Bírósághoz fordul törvényességi felügyeletért az OKTVF jogerős ex lege védett láp kiterjedés megállapítási eljárás megszüntető végzése kapcsán.
  1. november 9.: Az OKTVF kéri a Pest Megyei Bíróságot, hogy idézés kibocsátása nélkül utasítsa el a Levegő Munkacsoport beadványát elkésettség miatt. A bíróság helyt ad a kérelemnek.
  1. november 23.: Az Immochan Magyarorszg Kft. visszavonja a Dunakeszi Tópark Bevásárlóközpont bővítésének kapcsán, a KTVF-hez benyújtott közigazgatási eljárásra vonatkozó kérelmét kedvezőtlen gazdasági helyzetre hivatkozva.
  1. november 24.: Civil összefogás alakul a dunakeszi láp megmentéséért. Az összefogás vezetői (Kertész Károly, Kriska György, Lukács András, Sarkadi Márton) és több civil szervezet nyílt levélben szólít fel a dunakeszi láp megmentésére.
  1. november 25.: Kertész Károly, Kriska György és Sarkadi Márton nyílt levélben követelik az igazságügyi szakértőtől, hogy 8 napon belül vonja vissza a hatóságot megtévesztő adatokat tartalmazó, téves szakvéleményét.
  1. november 27.: Az Auchan talajfúrásokat akar végeztetni a lápon, de a teherautóra szerelt fúrógéppel nem tudnak a vízzel borított területre bejutni.
  1. november 28.: Kertész Károly, Kriska György, Lukács András, Sarkadi Márton és több civil szervezet levélben fordul Sólyom László köztársasági elnökhöz, hogy a kezében lévő lehetőségekkel élve segítse a lápvédő civilek törekvéseit. 2010. március 8-án megérkezik a Köztársasági Elnöki Hivatal válasza, amiben jelzik, hogy figyelemmel kísérik az eseményeket, de konkrét intézkedésre nincs lehetőségük.
  1. december 8-22.: A Dunakeszi déli iparipark szomszédságában a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány megbízásából elvégzett geotechnikai vizsgálatok igazolják a tőzegláp létét a terület nyugati részén.
  1. december 9.: A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa előzetes állásfoglalást ad ki, amelyben lápként határozza meg a kérdéses területet, és felhívja a figyelmet arra, hogy Dunakeszi Önkormányzata rendeletével alkotmányellenes módon tette beépíthetővé a Nemzeti Ökológiai Hálózatban is szereplő élőhelyet. Az ombudsmani hivatal ügyfélként belépett a főhatóság ellen indult perbe és az Alkotmánybírósághoz fordult az önkormányzati rendelet megsemmisítése érdekében.
  1. december 9.: Felkerül egy leleplező videó a Youtube-ra “Auchan parkoló védett láp helyén?” címmel. A videó bemutatásra kerül az Esti Showder-ben:
  1. december 12.: Az Élőlánc Magyarországért és a Dunakeszi Tőzegtó Környezetvédelmi Alapítvány szervezésében jelentős médiaérdeklődés mellett civilek demonstráltak a dunakeszi láp mellett. A demonstráción aláírásokat gyűjtöttek, amelyeket el akarnak juttatni Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszternek, azt kérve, tegyen meg mindent a láp tervezett beépítése ellen. Az internetes petíciót több mint háromezren írták alá. A civil lápvédők ombudsmani vizsgálatot kértek az ügyben. Az ombudsmani vizsgálat részeredménye megérkezett – Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa arra kérte az Auchant, hogy végleges ajánlásának kiadásáig ne készítsen elő építkezést a dunakeszi láp területén.

A demonstráció alkalmára ál-reklámújság jelenik meg.

  1. december 16.: Az Auchan Magyarország Kft. francia nemzetiségű igazgatója sajtóközleményben tájékoztatja dunakeszi polgárait, a témában érintett környezetvédő civil szervezeteket és minden, a téma iránt fogékony érdeklődőt, hogy nincs szándékában és érdekében felszámolni vagy beépíteni egy hatóságilag védetté nyilvánított területet. Az Auchan a mindenkor hatályban lévő jogszabályoknak megfelelően jár el, s a dunakeszi kereskedelmi park bővítésével kapcsolatos elképzelések is illeszkednek a törvényi lehetőségekhez, a szakhatósági elvárásokhoz.
Lányi András (Élőlánc Magyarországért) felszólalása a demonstráción. Fotó: Kriska György
  1. december 17.: S. Nagy László igazságügyi szakértő rágalmazási pert indít a hozzá írt nyílt levél három aláírója (Kertész Károly, Kriska György és Sarkadi Márton) ellen.
    1. december 22.: Az Auchan sajtótájékoztatóját követően Lányi András és Kertész Károly cikket jelentet meg a “Greenfo”-n “Zöld válasz az Auchannak” címen. Ebben azzal vádolják meg a céget, hogy törvényes természetpusztításra készül, mivel a természetvédelmi hatóság törvénysértő módon törölte a tőzegláp védettségét.
    2. december 25.: “Ismeretlenek” jelzőkarókat helyeznek ki a dunakeszi lápon. Ezt követően “ismeretlenek” eltávolítják a jelzőkarókat.
Gánóczy Anita a demonstrációra készített transzparenssel Fotó: Kriska György

Nyitókép: A dunakeszi tőzegláp 2009. októberében (Fotó: Kriska György)

Előzmények:
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 1. rész: A dunakeszi láp
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 2. rész: A dunakeszi láp növényvilága
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 3. rész: A dunakeszi láp állatvilága – kétéltűek, hüllők
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 4. rész: A dunakeszi láp állatvilága – madarak, emlősök, vízi gerinctelenek
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 5. rész: Történések 1990-től 2006-ig 
A dunakeszi láp megmentése a civil összefogás győzelme. 6. rész: Történések 2006-tól 2008-ig

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás