Hirdetés

A magyar Agrárminiszter tegnap nyilatkozatot tett közzé a Zöldek/ESS EU parlamenti csoport “Hová mennek az EU-s pénzek?” című jelentéséről, amely a közös agrárpolitika támogatásai körüli anomáliákat veszi számba öt kelet-közép-európai országban. A miniszter hazugságcunaminak nevezte a dokumentum megállapításait.

Azonban a nyilatkozat a jelentésben megjelent egyik tényállítást sem cáfolja. Nagy István agrárminiszter Magyar Nemzetben megjelent “Újabb támadás a magyar gazdák ellen” c. nyilatkozata ellenben egyértelműen jelzi, hogy a Fidesz-KDNP kormány egy teljesen másik valóságban él, és összekeveri a családi gazdálkodást az oligarchák családjainak gazdagodásával.


A magyar gazdákat támadja az Európai Zöld Párt

Újabb támadást intézett a magyar gazdák ellen az Európai Zöld Párt a közép-kelet-európai országok mezőgazdasági rendszerét bíráló 82 oldalas jelentésével – közölte Nagy István agrárminiszter. A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a beszámoló éppen csak azokra a tényekre nem tér ki, amelyek egyértelműen visszaigazolják annak eredményét, ahogyan a Fidesz-KDNP kormány a korábbi szocialista-liberális kormányzat által 2002 és 2010 között kialakított, egyértelműen a nagyüzemi lobbi számára kedvező birtokpolitikai- és támogatási rendszert alapjaiban változtatta meg a kis- és közepes méretű gazdálkodók számára. Nagy István arra emlékeztetett, hogy míg Magyarországon 2010-ben 2,5 millió hektáron gazdálkodtak az egyéni gazdaságok, addig 2019-ben már több mint 3,2 millió hektáron, ami a mezőgazdasági terület 61 százaléka. Hozzátette: a 2015-2016-ban lezajlott „Földet a gazdáknak!” Programban a regisztrált magyar földművesek 30%-a, csaknem 30.000 személy szerzett földtulajdont. Az árverésen részt vevők 60%-a 50 hektár alatt, 50%-uk pedig 20 hektár alatt vásárolt és mindössze az árverési vevők 9%-a vett 100 hektár feletti méretű földet.

Nagy István szerint a jelentésben azt a tényt is elhallgatják, hogy az Európai Unió 28 tagországa közül Magyarország hozta meg Európában a legszigorúbb döntést azzal, hogy az 1200 hektár fölötti területek vonatkozásában az egységes területalapú támogatást már nem fizeti ki a nagygazdaságok számára, ezzel arányaiban messze a legnagyobb összeget elvonva tőlük az összes uniós tagállam között. Hangsúlyozta: az agrártámogatások kifizetésének esetében Magyarország az egyik legszigorúbb és legkifinomultabb ellenőrzési rendszerrel rendelkezik, amely nemcsak szigorú akkreditáción esik át, hanem amelyet az Európai Bizottság és az Európai Számvevőszék is rendszeresen vizsgál.

Hozzátette: a mezőgazdasági fejlesztési források legalább 80 százaléka a kis- és közepes méretű gazdaságokhoz kerül a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Programon belül. 2010 óta pedig összesen 2.054,3 milliárd forint támogatást ítéltek meg a kis- és középvállalkozások számára, ennek 70 százalékát – azaz mintegy 1.435 milliárd forintot – a mikrovállalkozások kapták. Kifejtette: Magyarországon évente csaknem 170 ezer gazdálkodó jut hozzá több százmilliárd forint uniós közvetlen támogatáshoz, és 2015 óta 216 ezer kérelem került támogatásra a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások kérelmei közül a Vidékfejlesztési Program keretében. A hazai agrárpolitika gerincét a kis- és középgazdaságokat erősítő döntések és támogató intézkedések adják, amit ténylegesen a mezőgazdaságból élő gazdatársadalom értékel és elismer- emelete ki az agrárminiszter.


Nagy István közleménye egy tipikus fideszes propagandaképet fest a magyar mezőgazdasági rendszerről, melyben az agrárpolitika a kisgazdákat és a családi gazdaságokat támogatja a nagyipari mezőgazdasági vállalatokkal szemben. Pontosan ez volt az a politikai üzenet, amely hatalomba segítette a Fideszt 2010-ben. Azonban a választások után hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez az üzenet csak propaganda célokat szolgált. A magyar gazdák nagyon is jól emlékeznek Ángyán József professzor úr, korábbi államtitkár történetére, aki a kisgazdák valódi támogatója volt, akinek a vidékfejlesztési programját minden egyes kormányzati honlapról törölték, és akinek az egyetemi intézetét, a Környezet-és Tájgazdálkodási Intézetet a kormány vidékpolitikájának ellenzése miatti bosszúból megszüntették. Ángyán József volt az, aki rávilágított a Fidesz agrárpolitikájának valódi természetére, vagyis arra, hogy állami földeket oligarcháknak adják el és bérbe ahelyett, hogy olyan gazdák kapnák meg, akik valóban meg is művelik azokat. 

“Nagy miniszter úr közleménye egy mondatot sem cáfol a kutatásunkból” – állítja Viola von Cramon-Taubadel, EP-képviselő, a kutatás felelőse. A képviselő úgy nyilatkozott: “Bár a Vidékfejlesztési Program jelentős része kis és közepes méretű gazdaságokat támogat, ez a közös agrárpolitika egészének csak a töredéke. A kutatás egyértelműen rávilágít arra, hogy a kedvezményezettek mindössze 10%-a kapta meg a támogatások több, mint 77%-át. Ezek az egyenlőtlenségek tönkre teszik a helyi közösségeket. Ezen felül az ilyen méretű különbségek bizalmatlanságot gerjesztenek az EU-s támogatások irányába, továbbá torzítják a földpiac működését. Ennek kimondása nem a magyar gazdák elleni támadás, hanem pontosan annak az ellenkezője, hiszen a kutatás azokra a problémákra mutat rá, amelyek  magyar gazdák esélyeit rontják és gazdaságaik fejlődését akadályozzák. Ezzel a kutatással néhány olyan politikus (és az ő családjaik és barátaik) szoros kapcsolatára szeretnénk rávilágítani, akik közvetlen kifizetéseken keresztül EU-s forrásokban részesülnek. A közös agrárpolitikát nem erre találták ki.”

A Zöldek/ESS képviselőcsoport által megjelentetett tanulmány jól demonstrálja, hogyan hajtotta végre a földrablást Magyarországon a Fidesz-KDNP kormánya, és hogyan emelkedtek oligarchák az ország legnagyobb földbirtokosaivá. Ezt a folyamatot a “családi gazdaságok támogatásának” nevezni kristálytiszta bizonyítéka annak, hogy abban a párhuzamos valóságban ahol a Fidesz működik, a “családi gazdálkodás” a mezőgazdasági oligarchák családjainak gazdagodását jelenti.

A Zöldek elutasítják ezt az álságos helyzetábrázolást. Mi úgy gondoljuk, hogy a közös agrárpolitikának az agroökológiai átmenetet kell támogatnia a nagyipari mezőgazdasági vállalatok és az oligarchák helyett. A közpénznek a közérdeket kell finanszíroznia nem pedig néhány politikai kedvezményezettet. Az igazság pillanata akkor fog elérkezni a Fidesz-KDNP kormány számára, amikor az Európai Parlament azon javaslatáról szavaz majd az Európai Unió Tanácsában, amely a közös agrárpolitika kifizetéseit 100.000 euróban maximálná földtulajdonosonként/birtokonként.

Schmuck Erzsébet, társelnök, LMP – Magyarország Zöld Pártja
Thomas Waitz, társelnök, Európai Zöld Párt, EP-képviselő
Viola von Cramon-Taubadel, EP-képviselő

Nyitókép: Nagy István a “méhész minisztérium” tetején kaptárral. fotó: Pelsőczy Csaba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás