A rovat kizárólagos támogatója

A Fidesz-kormányon kívül nincs több olyan kormány Európában, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásba kezd- reagált az LMP Orbánék ámokfutására. A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, helyette követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését.

A Fidesz-kormányon kívül nincs több olyan kormány Európában, amely a klíma- és vízválság korában erdőirtásba kezd, holott ezzel nem oldja meg az energiaválságot, csak még kiszolgáltatottabbá teszi hazánkat a klímaváltozás következményeinek. Egyben követeljük, hogy a bükkerdőket mindenképp vonják ki a rendelkezés alól!
A Fidesz-kormány tévesen azt gondolja, hogy a fakitermelés növelésével kezelni tudja az energiaválságot, holott a frissen kivágott fa – az akác kivételével – rossz fűtőértékű, emellett szennyezi a környezetet, tehát nem nyújt ezen a télen megoldást a fűtési gondokra. Ellenben, ha a kormány most kétségbeesett kapkodásában a fák, az erdeink ellen fordul, súlyosan veszélyezteti a klímaváltozáshoz való alkalmazkodóképességünk.

Ennek ellenére a kormány a tegnap megjelent kormányrendeletben a természetvédelmi szempontok megsértésével megkönnyíti a fakitermelést, többek között a védett területeken kiterjeszti a tarvágás lehetőségét. Veszélybe sodorja ezáltal az egyébként is rossz állapotban lévő erdőségeinket, melyek védelme nagyon fontos lenne ahhoz, hogy az egyre szélsőségesebbé váló időjáráshoz sikerrel tudjunk alkalmazkodni, például meg tudjuk tartani a vizet a tájban, és ezzel lassítsuk, vagy akár meg is fordítsuk az ország kiszáradását. A klímaváltozás miatt a bükk-, de részben a tölgyerdők természetes felújulása – különösen tarvágás esetén – nem valósul meg. Ezért ezeket tarvágni rendkívül durva hiba, konkrétan természetkárosítás. Követeljük, hogy a bükkerdőket vonják ki a rendelkezés alól, hiszen ezen erdők kivágása a turizmus szempontjából is károsak, hiszen komoly rekreációs funkcióval bírnak a kirándulók között.

Nagy István egyik nap még a víz megtartásának fontosságáról, a klímaadaptációs feladatokról beszél, másnap pedig homlokegyenest szembemennek ezekkel a célokkal. Az energiaválság kezelését elvárjuk a kormánytól, de ez megoldható értelmetlen környezetkárosítás nélkül is. A rászoruló rétegeknek biztosítsanak megfelelő rezsitámogatást, szükség esetén a meglévő készletekből száraz tűzifát, a forrásokat pedig ehhez vonják el azoktól a környezetszennyező nagyvállalatoktól, melyek alig-alig járulnak hozzá jelenleg a közterhek viseléséhez és nem fizetik meg az általuk okozott környezetszennyezést sem.

Dr. Keresztes L. Lóránt, a Fenntartható fejlődés bizottság elnöke
Jenei Ferenc, az LMP győri elnöke

A Párbeszéd tiltakozik a magyar erdők kipusztítása ellen, helyette követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését

A tűzifaigények biztosításáról szóló rendkívüli rendelet értelmetlen, káros, és súlyos veszélybe sodorja őshonos erdeinket. Magyarország erdeinek állapota évről évre romlik, őshonos erdeink száma csökken, a tarvágásnak pedig beláthatatlan következményei lehetnek, ilyenek például a súlyosbodó légszennyezés, a vízhiány, a szárazság, valamint az özönfajok előretörése. A frissen vágott fát eltüzelni nemcsak gazdaságtalan, de környezetkárosító és fokozottan légszennyező is. A szilárd tüzelési technikák miatt a téli időszakban sok településünk levegője már így is rendkívül egészségtelen.

A Párbeszéd szerint a felelőtlen erdőpusztítás helyett a kormány egyetlen tollvonással: a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó eltörlésével érdemi lépést tehetne Magyarország energiafüggetlensége érdekében, segítve egyúttal az egyre fenyegetőbb klímaválság elleni küzdelmet is. Ha ezt nem teszi, azzal egyértelmű bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nem áll szándékában orosz gázfüggésünk csökkentése.

2010-es választási programjában a Fidesz megígérte a zöldenergia-használat adminisztratív akadályainak eltörlését. Ehelyett szélerőmű-tilalmat, napelem- és hőszivattyú-adót vezetett be, valamint hosszú távú gázszerződést kötött Oroszországgal. Ez a gázszerződés se nem olcsó, se nem előnyös, és az ellátásbiztonságot sem garantálja. Megmagyarázhatatlan, hogy ebben a helyzetben a továbbra is érvényben van a szélerőmű-tilalom és a zöldenergia büntetőadója, pedig egy szélerőmű az engedély megadásától számított akár három hónapon belül olcsó, klímabarát energiát tud termelni.

A Párbeszéd követeli a szélerőmű-tilalom, valamint a napelem- és a hőszivattyú-adó azonnali eltörlését. Ha ezek az intézkedések a jelenlegi energiaválság idején továbbra is hatályban maradnak, az nyílt beismerése annak, hogy az Orbán-kormány elveszítette Moszkvával szembeni cselekvőképességét, és minden olyan intézkedés tiltott számára, amely növelné az ország energiafüggetlenségét. Az erdők felélése nemcsak az energiaválság megoldásához nem járul hozzá, de egyenesen bűn, és éppen az ellenkezője annak, mint amit a klímakrízis megkövetel. Az ökológiai szempontok előtérbe helyezésére és környezetileg fenntartható erdőgazdálkodásra van szükség!

Budapest, 2022. augusztus 6.

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke, országgyűlési képviselője

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás