Hirdetés
LMP sajtóközlemény

Az LMP törvénymódosító javaslatot nyújtott be, hogy a nemzeti kincsnek számító tavainkon, a Balatonon, a Velencei tavon és a Fertő- tón, tiltsák be az elektromos meghajtású jetskik és kishajók közlekedését is. A Fidesz tovább pusztítja a Balatont azzal, hogy nem támogatta a zöld párt kezdeményezését a Gazdasági bizottság ülésén, így azt nem is tárgyalhatja az Országgyűlés. Fojtogatjuk a Balatont. A jetski-szövetség elnöke szerint sem kell a jetski a Balatonra.

A Fidesz rövid távú gazdasági érdekei miatt folyamatosan pusztítja a Balatont. Kormányközeli gazdasági szereplők vásárolják fel a legértékesebb partszakaszokat, irtják a nádasokat és part menti erdősávokat, lebetonozzák a tópartot. Most a kormány asszisztálásával rászabadítják a jetskiket élővizeinkre.

A Balaton és más tavaink sok ezer embernek nyújtanak kikapcsolódási, pihenési és kirándulási lehetőséget. Az emberek a nyugalom és az érintetlen táj szépsége miatt keresik fel e helyeket. Egyben olyan kivételes ökoszisztémákról van szó, melyeket meg kell védenünk a jövő nemzedékek számára.  Így a jetskiknek elektromos meghajtással sincs semmi helyük a tavainkon.

A tiltás természetesen továbbra sem vonatkozna a horgászok és vitorlások által használt eddigi motorokra. Az LMP abban bízik, hogy az elutasítás után erősödni fog a civil ellenállás, ennek hatására a közeljövőben az Országgyűlés tárgyalhatja a témát.

Budapest, 2019. június 9.
Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese
Nyitókép: Kovács Tamás MTI


A jetski-szövetség elnöke szerint sem kell a jetski a Balatonra

A Balaton „szent tehén”, nem férnek el rajta a jetskik – ezt most a hazai jetski-szövetség elnöke mondja.  A jet ski a 21. század csúcstechnikája – mondta az InfoRádiónak Czeller Béla. A Magyar Jet-Ski Szövetég elnöke kiemelte: a motorcsónaktól az különbözteti meg, hogy a meghajtását nem külön hajócsavar, hanem egy víz alatti turbina biztosítja, így a károsanyag- és zajkibocsátása megfelel az európai szabályoknak.

Mint mondta:

„a strandolók, a horgászok és a jet skisek együtt nem férnek meg soha”.

A szakember úgy látja, hogy ezeket a járműveket, amelyek minden másnál sokkal gyorsabbak, nem szabad beengedni a strandolók és a horgászok közé, mert mindig ellenállást és vitát generálnak majd. A jet skizést az emberek erre kijelölt tavakon végezzék, vagy kijelölt pályákon – fogalmazott a szakszövetség elnöke. Czeller Béla arra is felhívta a figyelmet, hogy magyarok tervezték a világ első elektromos meghajtású jet skijét, és bár ezeknek a motoroknak a környezetterhelése alacsonyabb, a Balaton „szent tehén”, ahol még ezek a járművek sem férnek el.

Összegzés:

Eddig a teljesség igénye nélkül a következők utasították el az e-jetski megjelenését a Balatonon: Bakony-Balaton Horgász Szövetség, Nők a Balatonért Egyesület, vitorlások, MTA tihanyi limnológiai intézete, jetski-szövetség, LMP

Nem foglalt határozottan állást, de inkább tiltáspárti: Balatoni Szövetség

Se igent, se nemet nem mondott: Balaton Fejlesztési Tanács

Támogatja: Fidesz?
Forrás: Déli part


Fojtogatjuk a Balatont

A Balaton kiváló minőségének kulcsa a térség legkisebb területi egysége, amit két oldalról is támadunk. Ökológia és turizmus egyensúlya nélkül a rövid- és hosszútávú célok is mehetnek a kukába.  De milyen is az „élő Balaton”? Erről kérdezte a 24.hu Dr. Zlinszky András biológust, MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos munkatársát.

Kapcsolódó anyagok:

Gyenesdiáson is tönkrevágják a Balaton partját – luxusszálloda miatt költözhetnek a horgászok

Balaton-parti NER kompatibilis fairtás

Mi lesz veled, Balaton?

Felturbózzák az oligarchák a Balaton szétbetonozását is

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás