Hirdetés

A NER ingatlanmaffia gátlástalan rombolása ellen tiltakoztak civilek a balatoni Club Aliga elzárt területein, mert úgy érzik, a beruházó fokozatosan kiszorítja a helyieket a strandról. Az Aligai Fürdőegyesület 12 pontban foglalta össze a követeléseiket.

A kormány a területet 2022-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette, így speciális szabályok vonatkoznak rá. Ennek ellenére az Aligáért Fürdőegyesület pereket indított, hogy megakadályozzák a luxusberuházásokat, többet meg is nyertek.

A múlt hét folyamán körbekordonozták Club Aliga területén Aliga II.-az egykori zárt, MSZMP pártvezetés részére fenntartott terület-parti részét, melyen az elmúlt években új telektulajdonosok jelentek meg, akik lezárnák a vízpartot és magánvillákat építenének. Vélhetően az új telektulajdonosok kérésére most jogtalanul, kordonokkal zárták le azt az 540 méter hosszú parti sétányt is, melyre a 2013-as az önkormányzattal kötött Településrendezési szerződésben az akkori tulajdonos ígéretet tett, hogy a köz számára nyitva tartja, és amelyet több, mint egy évtizede évente ezrek, tízezrek használnak.

Felparcellázták Balatonvilágoson a tó melletti sétányt, ezeken vízparti telkek lesznek. Panorámás hotelek is épülnének a területen, amely a rendszerváltásig a szocialista elit zárt pihenőhelye volt. A mai napig itt áll például Kádár János egykori balatoni nyaralója is. A 90-es évektől többé-kevésbé szabad volt ide a bejárás, lehetett strandolni, napozni. A helyiek most attól tartanak, hogy a korábbi ígéretekkel szemben a partot csak az új tulajdonosok használhatják majd.

És nem csak ezt a partszakaszt féltik a civilek. Készítettek egy térképet, amin a zölddel jelzett területek 80 százalékáról azt állítják, azokat elvehetik tőlük. Ezt egyebek közt földhivatali adatokra alapozzák. Úgy látják, csupán egy keskeny parti sáv és néhány út maradhat, amire bárki bemehet majd.

A kordonozást felháborítónak tartjuk! Elfogadhatatlan, hogy napról napra egyre több közterületről szorítják ki a magyar lakosságot a Club Aliga területén, ezért szombaton 12 órára egy közös sétát szerveztünk a szabad Balaton-partért – írta az Aligai Fürdőegyesület.

Mint írják: “Demonstrációnkon-melyen több tucat civil vett részt-odébb tettük a parti sétányunkat eltorlaszoló kordont, majd pedig birtokba vettük a vízpartunkat. Akciónkkal szeretnénk elérni, hogy a különböző, a falu helyi lakosságát és üdülőtulajdonosait megosztó kísérletek ellenére végre béke és egyetértés legyen a Club Aliga ügyében és egyszer s végre örökérvényűen biztosított legyen a part közcélú használata.”

Beszámoló Aligai Fürdőegyesület Facebook oldalán >>>

Az RTL Híradó beszámolója:

 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás