A rovat kizárólagos támogatója

Amit ma tett közzé Darvas Béla ökotoxikológia professzor, ékes bizonyítéka annak, hogy az egész környezetvédelmet irányító Agrártárca mennyire a vegyipari cégek irányítása alatt volt és jó eséllyel van is. Így nem volt túlzás, amikor azt érzékeltük, hogy tényleg csak legitimizálják velünk a környezetellenes multis nyomulást – írta a Greenpeace regionális vegyianyag szakértője.

Simon Gergely szerint a Greenpeace-el azért léptek ki még pár éve az Agrárminisztérium keretein belül működő Növényvédelmi Bizottságból, mert úgy érezték, hogy az egész Bizottság, eszetlenül tolja a vegyipari multiknak a természetet és emberi egészséget, a magyar környezetet pusztító rövid távú anyagi érdekeltségeit. (pl harc a méhpusztító neonikotinoidokért, a rákkeltő kockázatú glifozátért, a hormonkárosító növényvédők megmaradásért…) és a zöldeket csak arra használja – az ipari többségű bizottságban -, hogy letudja a “társadalmi konzultációt”.

Ez  be is igazolódott, hisz minden EU-s szavazáson Magyarország a vegyi lobbi mellett szavazott, sőt propaganda anyagokat gyártott ezen ipari célok érdekében.

Viszont amit ma tett közzé Darvas Béla, még ékesebb bizonyítéka annak, hogy az egész környezetvédelmet irányító Agrártárca mennyire tényleg a vegyipari cégek irányítása alatt volt és jó eséllyel van is. Azaz nem volt túlzás, amikor azt érzékeltük, hogy tényleg csak legitimizálják velünk a környezetellenes multis nyomulást.

Darvas Prof most rakta ki, hogy nem elég, hogy a korábbi növényvédelmért felelős, a Növényvédelmi Bizottságot vezető volt minisztériumi vezető Szalkai Gábor lett először a vegyipari multik szövetségének vezetője, majd most a Bayer (Monsanto) egyik hazai vezetője, de utódja a Növényvédelmi Bizottságot sok éven át vezető Görög Róbert Főosztályvezető helyettes igazolt most frissen át Szalkai helyére a Növényvédőszer Gyártók és Importőrök Szövetségének vezetőjének…..

Azaz egymás után a második a Növényvédelmi Bizottságot sok éven át vezető minisztériumi vezetőről derült ki, hogy miért is képviselte Magyarország nevében sok éven át a vegyipar párti környezetpusztító érdekeket. Korábbi kapcsolódó cikk a témában.


A tompa szögek és a zsák – Vajon mióta vannak már benne?

Nem is olyan régen történt, hogy a BASF egykori képviselőjét Kádár Andrást, a MAVESz-NISz titkárát (a 2004-ben alakult Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége Egyesület + Növényvédőszer-ipari Szakmai Szövetség) nyugdíjazták. Egy más generáció egyik utolsó képviselője volt. 2016-ban, mikor az Európai Unió re-regisztrációs tevékenységéből a hormonmodulás hatás ellenőrzése megkezdődött számomra az elmozdításának még semmi nyoma nem volt. Az erről rendezett konferenciát Kádár vezette le. Szalkai mögöttem ült a padsorokban és most feltűnően hallgatott, bár a riogatás kategóriáját néha kimerítette, ami ott elhangzott. Neki, mint Fazekas Sándor minisztériumának növényvédelemért felelős osztályvezetőjének meg kellett volna szólalni, de pár nap múlva a rendezvény után – láss csodát – távozott az állami kötelékből, mint hamarosan helyettese Görög Róbert is, aki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara növényvédelmi ügyekért felelős hajjakendje lett. Vajon miért is kell egy efféle társaságnak árnyékminisztériumot építeni? Főképpen, ha van Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara? Mondjuk nem haszontalan, ha azt éppen egy hazánkban elismert ufológus vezeti. Jordán László Szalkai Nébih-ben dolgozó ’jobbkeze’ (korábban munkatársa) szólt hozzá akkor valami szövegszerűséget, aminek tartalma megszokott módon nem volt.

Abban az időben a cukrászhoz tartozott még ez a nagyon is sok konkrét ismeretet igénylő veszélyes terület (lásd ábra), amit emberünk köztudottan a megelőző politikai munkájáért kapott. A bajai halászlé szakértője, Zsigó Róbert 2013-ban a Fidesz szóvivője volt, tehát nyilván ’kiérdemelte’ ezt az államtitkári munkát. Zsigó 2020-ban mégis távozott és a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára lett. Cukrászra ott is nagy szükség volt. Utódja novembertől Erdős Norbert történelemtanár lett, szintén szorgalmas politikai (alpolgármesteri és képviselői) múlttal. A szakértelem, mint tudjuk bolsevista trükk. A mai Magyarországon a pártemberek azokon a területeken képesek hatalmas teljesítményre, amihez nem értenek. Többnyire a polgármesterség képezi ki őket a felelős vezető szerepére.
Szalkai, akinek cselekedete az Egyesült Államokban kiverte volna a biztosítékot, nálunk visszhang nélkül váltott lobogót. Ilyenkor hozzák példaként arrafelé a forgóajtókat, amin a kitüntetett érdekhordozók kelnek át. Ilyenkor az érdekelt kapcsolati tőkét vásárol, s nyugati demokráciák azért tartják ezt veszélyesnek. Szalkai a multik által vezetett érdekszövetségben [elnök: Kovács Gyula (FMC); elnökségi tagok: Roberto Salmito (BASF); Kyster S. Angela (Bayer); Annette Candreia (Syngenta); Wirth László (Sumi Agro)] közel három és fél éven keresztül tette-vette magát. Legfőként a határszéli szerhamisítás foglalkoztatta. Az kárt okozott a multiknak, de a termelőket és fogyasztókat érintő toxikológiai hatások kevéssé foglalkoztatták. Arra szerintem belátóképesség a mai növényvédőszer-ügyintézésben szemernyi nincs, az a tudás vakfoltjára esik.

Sem környezettudományokhoz, sem egészségügyhöz értőket nem találunk nálunk az engedélyezéshez közeli vezetők között. A szakmában bizonytalan irányíthatókat persze igen. Nem is csoda, ha hazánk tárgyalói az EU tagországi szavazásain (pl. neonikotinoidok, glyphosate stb.) a fogyasztókat egyszerűen nem képviselik.

Szalkai három hónapja gondolt egy nagyot és átment a Monsanto céget felvásárló Bayer Hungária Kft.-hez. Maradt valakinek kétsége a nemzeti hitelességét illetően?
Ez azonban nem a történet vége. Szalkai tárcánál alatta szolgáló helyettese Görög Róbert lett a HUCPA-nál is az utódja, aki egyenesen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától érkezett most. Szóval kivel is vitáztam én az országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtt a glyphosate-ról, hiszen a Szalkai és Görög duó védte azt a képviselőink előtt, mint a neonikotinoidokat is. A bizottság Fideszes képviselői tartózkodtak a szavazásnál, így a parlament elé az ügy nem került. Szóval, hogyan értékeljem ezt, illetve mit gondolnak önök? Miért is csak a civilszervezetek a nemzetietlenek? Mi a helyzet az efféle helyzettel, ahol kétség sem fér ahhoz (már persze nekem), hogy ki irányít.

Azt tetszik gondolni, hogy ez csak egyszeri véletlen? Dehogyis! A nemzetközi szergyártók emberei által irányított HUCPA honlapján a támogatókat illetően az alábbiak vannak felsorolva: Agrárminisztérium (Nagy István miniszter), Magyar Agrárgazdasági Kamara (Győrffy Balázs elnök), Gabonatermesztők Országos Szövetsége (Petőházi Tamás elnök), Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (Tarcali Gábor elnök). Mi várható akkor a nemzet részéről? A mi szakmai érdekvédőink már a multikhoz sátoroztak be? Értékelni fogják vajon ezt a fogyasztók, akik történetesen szavazók is? Miniszter úr ebben is rád várok! – írta Darvas Béla FB posztjában.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás