Hirdetés

Egy angol-holland illetőségű multinacionális vállalat bűnös hanyagsága, a holland hatóságok mulasztása, az elefántcsontparti kormány erőtlensége több mint százezer ember szenvedését okozta. Az Amnesty International és a Greenpeace közös jelentése élesen bírálja a mérgező hulladék-lerakás megakadályozásának kudarcát Nyugat-Afrikában.

A Trafigura, a több mint százezer embernél egészségügyi problémát okozó, a 2006-os Abidjanban, Elefántcsontparton végrehajtott mérgező hulladék-lerakás mögött álló multinacionális vállalat ellen büntetőjogi vizsgálatot kell indítani az Egyesült Királyságban – fogalmazza meg a mai nap kiadott, nagyszabású jelentésében az Amnesty International és a Greenpeace International.

A hároméves kutatás eredményeként létrejött „Mérgező igazság”’/ „The Toxic Truth”’ című jelentés mélyreható betekintést nyújt azon tragikus kudarcok sorozatába, amelyek egészségügyi, politikai és környezeti katasztrófát sorát okozták. A kutatás részletezi, hogyan hágták át a pont az ilyen tragédiák megelőzésére szolgáló törvényeket, továbbá hogyan vallott több kormányzat is kudarcot a Probo Koala nevű hajó és mérgező szállítmányának megállításában útban Abidjan felé.

A jelentés ezen felül megkérdőjelezi az Elefántcsontpartban kötött megállapodás jogszerűségét, amely lehetővé tette a Trafigura számára, hogy az országban elkerülje a jogi úton történő felelősségre vonást a mérgező hulladék lerakásában játszott szerepéért. A mérgezés áldozataival és az őket kezelő orvosi szakértőkkel készített interjúk révén a jelentés új fényt vet a hulladék-lerakás pusztító hatásaira.
„Hat év telt el azóta, hogy ezt a borzalmas tragédiát engedték megtörténni” – mondja Salil Shetty, az Amnesty International főtitkára. „Itt az ideje, hogy a Trafigura teljes jogi felelősséget vállaljon a történtekért. Az abidjani embereket nem csak a saját kormányzatuk, de azon európai kormányok is cserbenhagyták, amelyek nem kényszerítették ki a törvényeik betartását. Az áldozatok még mindig igazságra várnak, és nincs garancia arra, hogy ilyen vállalati bűncselekmény nem történik meg még egyszer a jövőben.”

„Ez a történet a vállalati bűnözésről, emberi jogi visszaélésekről és a kormányzatok kudarcáról szól, amelyek képtelenek megvédeni az embereket és a környezetet. Ez a történet rávilágít, hogy a nemzetközi jog kikényszerítésére hivatott különböző rendszerek hogy vallottak kudarcot a transznacionálisan működő vállalatokkal szemben, és hogyan volt képes egyetlen vállalat teljes mértékig kihasználni a jogi bizonytalanságokat és az igazságszolgáltatásbeli kiskapukat ilyen pusztító következményekkel.” – mondta a Greenpeace igazgatója Kumi Naidoo. „Még mindig nem késő, hogy igazságot szolgáltassanak, hogy az abidjani embereknek teljes körű tájékoztatást adjanak arról, hogy milyen hulladékot raktak le a környékükön, és hogy a Trafigura megfizessen a bűneiért. Csak így kerülhetjük el egy ilyen jellegű katasztrófa megismétlődését.”

A hulladékot eredetileg Hollandiába szállították, de a Trafigura visszalépett attól, hogy ott megfelelően kezeljék azt, mivel a felajánlott árat túl magasnak tartotta. A hulladékkal kapcsolatos aggodalmak ellenére a holland hatóságok megengedték, hogy az elhagyja az országot, ami a holland jogi kötelezettségek súlyos áthágását jelenti. 2007-ben egy peren kívüli megegyezésben Elefántcsontpart kormánya teljes eljárás alóli mentességet biztosított a Trafigurának. Az Egyesült Királyságban egy, a néhány áldozat nevében indított polgári peres eljárásban a Trafigura újabb egyezséget kötött anélkül, hogy a felelősségét elismerte volna. Egy holland bíróság bűnösnek találta ugyan a vállalatot a hulladék Hollandiából történő illegális kivitele miatt, ám az ügyészség nem volt hajlandó figyelembe venni az ebből következő abidjani történéseket, illetve azok káros hatását az emberek egészségére.

„Nem ismerjük a tényeket” – mondja Genevieve Diallo, aki az egyik abidjani hulladék-lerakó hely közelében lakik. „Csak azt tudjuk, hogy a felelősöket meg kellene büntetni. Azokat, akik igazán bűnösek az ügyben, még nem büntették meg.”
A jelentés emellett átfogó ajánlásokat sorol fel arra vonatkozóan, hogyan biztosíthatja a nemzetközi közösség egy ilyen tragédia megismétlődését. Ez magában foglal világos irányvonalakat arról, hogyan biztosítható, hogy a transznacionálisan működő vállalatok ne húzzák ki magukat a felelősségvállalás alól az emberi jogi és környezeti visszaélések ügyében.
Az Egyesült Királyság kormányának kell megkezdenie a bűnügyi vizsgálatot a Trafigura szerepéről a hulladéklerakás ügyében, mert a Trafigura vállalati csoport Egyesült Királyságbeli ága hozott rengeteg olyan döntést, amelyek a katasztrófához vezettek.
Elefántcsontpart kormányának pedig biztosítania kell az áldozatok teljes kártérítését. Továbbá felül kell vizsgálnia annak az egyezménynek a jogszerűségét, amely a jogi eljárás alóli teljes mentességet garantált a Trafigurának Elefántcsontparton.
Az Abidjan-ban lerakott hulladék veszélyesnek minősül a Bázeli Egyezmény szerint, mely a veszélyes hulladék határokon túlmenő mozgását és lerakását szabályozza, és annak engedély nélküli exportját bűntettnek minősíti.
A szervezetek jelentése a Bázeli Egyezmény aláíróinak genfi találkozóján kerül bemutatásra, , ahol lehetőség lenne arról megegyezni, hogy az ipari folyamatok eredményeképpen létrejött veszélyes hulladékot soha többé ne lehessen szegényebb országokban lerakni.

Háttér:

A Trafigurát megkérték, hogy reagáljon a jelentésben lévő állításokra. A Trafigura azt válaszolta: „úgy hisszük, hogy a jelentés lényeges pontatlanságokat és ferdítéseket tartalmaz. A jelentés leegyszerűsít bonyolult jogi ügyeket, rosszul megalapozott feltételezések alapján elemzi őket, és szelektív következtetéseket hoz, amelyek nem megfelelően tükrözik a helyzet vagy a jogi folyamatok összetettségét. Öt különböző bíróság vizsgálta felül az eset különböző aspektusait, majd döntéseket és megállapodásokat hoztak. Egyszerűen téves azt sugallni, hogy az ügyekben nem volt megfelelő bírósági vizsgálat.”

A Trafigura nem határozta meg az Amnesty International és Greenpeace International számára, hogy melyek azok a pontatlanságok, elferdítések és leegyszerűsítések, amelyekre utalnak. A jelentést bemutatásakor átnyújtják az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) Nairobiban.
A teljes riport angolul >>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás