Hirdetés

A kínai koronavírus járvány nem csupán az olajkereslet visszafogása révén hat az energiaszektorra immár egyre inkább globális szinten is. A feldolgozó-ipari gyártóegységek leállásainak és a termelés akadozásának eredményeképpen a fotovoltaikus panelek és a napelemrendszerek egyéb komponenseinek kínai exportjában fennakadások mutatkoznak, ez pedig már Ázsia-szerte zavart okoz a napenergia ipar ellátási láncában, negatívan befolyásolva az iparági projekteket is.

Indiában máris számos napenergia projekt szenvedett késést a kínai napelem- és modulimport akadozása hatására, amely egyértelműen összefüggésben lehet a koronavírus járvány kitörésével – számolt be a The Economic Times című indiai lap.

India az általa felhasznált napelemek 90 százalékát Kínából és Malajziából importálja, a beszerzésekben azonban immár több hetes csúszások kezdenek kialakulni, ami tovább késlelteti a napenergia projektek befejezését és a naperőművek üzembe helyezését. Számos kínai napelem- és alkatrészgyártó üzem egyszerűen nem folytatta a termelést a meghosszabbított holdújévi ünnepi munkaszünetet követően – idézte a lap Ashish Khannát, a Tata Power Solar vezérigazgatóját.

Ausztráliában a napenergia projekteket megvalósító vállalatokat már az előző héten figyelmeztették a kínai beszállítók, hogy fotovoltaikus panelek és egyéb fontos alkatrészek, példáuk az inverterek szállítmányai késéseket szenvedhetnek el – írta a Renew Economy.

A koronavírus kitörése a napenergia ipar globális ellátási láncára is érzékelhető negatív hatást gyakorolhat a Wood Mackenzie tanácsadó cég Renews által idézett prognózisa szerint. Kína a globális napenergia ipar legnagyobb beszállítója, a kínai importra támaszkodó, Kínán kívüli modul-összeszerelő gyárak tevékenységét pedig érdemben befolyásolhatja a kínai termelés és export visszaesése. A Délkelet-ázsiai és egyesült államokbeli modulgyártó üzemek általában egy-két hónapos alkatrész-tartalékkal rendelkeznek, ezért, amennyiben a kínai termelési zavarok egy hónapnál tovább is fenn fognak állni, úgy a modulok késedelmes leszállítása világszerte zavarokat okozhat a projektek ütemterveiben is.

A szállítások csúszása különösen azokat a fejlesztőket érintheti kedvezőtlenül, akiknek a közelgő projekt-határidőkre tekintettel heteken belül szükségük lenne a naperőmű-alkatrészekre. A kínai termelési zavarok és korlátozások jelen állás szerint azonban még a második negyedévben is késéseket okozhatnak a szállításokban, ez pedig különösen a 2020 harmadik és negyedik negyedévben üzembe állítandó naperőműveket fogja súlyosan érinteni – mondta Xiaojing Sun, a társaság elemzője.

A kínai gyártás problémái még egy további, beruházói szempontból kellemetlen következménnyel is járhatnak, ugyanis a kínálat szűkülése az árak emelkedése irányába hat. Bár a korábban kialakult túlkínálat miatt idén az árak még várhatóan nyomás alatt maradnak, ezt a hatást a kínai termelési zavarok tompíthatják az elemző szerint. Amennyiben a kínai termeléskorlátozások hosszabb ideig hatályban maradnak, az már egyértelműen jelentős hatással járhat a kínai gazdaságra nézve is, és minél tovább érvényben tartják az intézkedéseket, annál valószínűbb, hogy 2020 második felében már emelkedni fog a napelemek ára.

Az NRGREPORT szerint a kínai gyártóknak számos leányvállalata működik Délkelet-Ázsiában. A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a szintén jelentős gyártókapacitással rendelkező Vietnam, Malajzia és a Fülöp-szigetek szigorította a kínai állampolgárok, így az ezekben az országokban működő gyárakban dolgozó kínai munkások és menedzsment beutazását is, ami ezek termelését is károsan érintheti.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás