A rovat kizárólagos támogatója

5 évvel a párizsi megállapodás után – írott malaszt. Covid19 – csak átmenetileg csökkent a légszennyezés. Nagy tavaink körbebetonozása – a NER nyer, az ország veszít. A 10 év alatt leépített zöldhatósági rendszer következményei. Értelmetlen hungarikumok: a Magyar Természettudományi Múzeum szétverése, és a hulladékgazdálkodás bedöntése/lenyúlása. A paksi tesze-tosza gazdagodás, és az autóipari zöld zsákutca. Évértékelő Hargitai Miklóssal.

Az év végén természetes, hogy egy leltárt készítettünk mi is a lassan mögöttünk hagyott esztendőről. 2020 a covid világjárvány alaposan kibillentette az emberiséget megszokott életviteléből, aminek pár jele akár lehetne zöld szempontból pozitív is – gondoljunk csak a környezetszennyező iparágak visszaszorulására, melynek következtében jelentősen csökkent bolygónkon a környezetterhelés – igaz nagyon úgy néz ki, hogy ebből hosszabb távon nem tanult az un. ”bölcs ember”. Vagy mégis?

2020-ban a greenfo 1600 cikkel bővült – így a januárban 20. évébe lépő, és ezzel a legrégebbi tematikus zöld hírcentrumunkon már 45.100 tétel között kereshetnek archívumunkban.

Napi sajtószemle rovatunk az idén közel 8000 tétellel gyarapodott, így most már 125000 környezetvédelmi cikket tartalmaz.
Emellett az idén is naprakészen frissítettük programajánló, sajtóközlemény és kiadványfigyelő oldalainkat -és minden vasárnap kiküldtük hírleveleinket.
Facebook oldalunkat pedig percrekészen aktualizáljuk.

Újdonságként a Föld Napján április 22-én elindítottuk podcastunkat, melyek cikkekkel itt elérhetőek , és meghallgathatóak a legismertebb zenemegosztó felületeken is.
Ez a mostani immár a 37. podcastunk, melynek vendége Hargitai Miklós, a MÚOSZ elnöke, a Népszava zöld témákra szakosodott újságírója

A beszélgetés témái:

— Atomenergia, Paks2. Repkedő százmilliárdok, hiányzó engedélyek, üzemzavaros tesztreaktorok

—  kukaholdingtól a Hulladékgazdálkodási Hatóságig: szemét fejetlenség. Egy igazi fideszes hungarikum: hogyan tegyük tönkre, lopjuk szét az úgy ahogy működő hazai hulladékgazdálkodási rendszert, hogy aztán az Uniós pénzből kiépített infrastruktúrát is kijátszhassuk a NER baráti körnek. Ezzel kapcsolatban szóba kerül a törvénytervezetet pillanatnyilag blokkoló Áder János „önjelölt zöld” köztársasági elnök, és az 5 milliárddal kitömött Kék bolygó alapítványa, no és annak egyik vezető munkatársa: Csepreghy Nándor, aki korábban Lázár János energia ügyekért is felelős államtitkáraként próbálta elmagyarázni, hogy miért nincs szükség Magyarországon szélerőművekre.

— 5 évvel a párizsi megállapodás után – írott malaszt? Ígéret cunami

— Covid19 – csak átmenetileg csökkent a légszennyezés – nem tanulunk belőle?

—  Balaton, Velencei, Fertő – nagy tavaink körbebetonozása, túlépítése, és „túlkikötőzése” – a Fertő-tó miatt újabb kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen.

— Milyen következményei voltak idén annak, hogy Magyarországon 10 év alatt teljesen leépült a környezet,-és természetvédelmi hatósági rendszer, és a maradékot integrálták a pártállami kormányhivatalokba. Súlyos ökológiai csapás a ráckevei Duna-ágnál történt környezetszennyezés

— jövőtlen időkig: a Magyar Természettudományi Múzeum jövőjének tervtelen ötletelése – értelmetlen szétverése.

— Autóipari zsákutcás gyarmati gazdaságfejlesztés: a legkörnyezetkárosítóbb területeiket hozzák ide a multik. Államilag közpénzen kitömött multik zöldmezős összeszerelő, akku és gumiabroncs gyártása.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás