Hirdetés

Az északi-sarki jég elérte az idei évi minimumát – a Greenpeace ennek kapcsán demonstrált Budapesten és a Föld számos más pontján.

 Az amerikai National Snow and Ice Data Centre tudósai bejelentették, hogy az északi-sarki jég elérte az idei évi minimumát. Az olvadás trendje továbbra is egyértelmű, az idén volt a mérések 34 éve alatt a hatodik legkisebb a jég mennyisége. Minden idők legszomorúbb rekordja, a 2012-es szerencsére most nem dőlt meg.

Környezetvédők világszerte 36 ország 110 városában tartottak akciónapot. Budapesten a Greenpeace az Állatkerttel közösen a jegesmedvék kifutójánál tartott sajtótájékoztatót, ahol Taniát, a magyar jegesmedvét is örökbefogadta a szervezet kampányfelelőse.

Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace Magyarország igazgatója elmondta: „A tudósok konszenzusa erős és egyértelmű: az ember okozta éghajlatváltozás tény. Ha mi okoztuk, mi is tudjuk megfékezni, és ez komoly felelősséget ró mindnyájunkra. A tét számunkra is nagy: Magyarországon a medence-hatás miatt a globálisnál már most kétszer gyorsabb a felmelegedés sebessége.”

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője hozzátette: „Az Állatkertben látható sarkvidéki állatok – így Tania, a jegesmedve is – a természetben élő fajtársak nagykövetei. Évente egymillió ember ismerkedhet meg e csodás élőlényekkel, sőt, a kertben zajló ismeretterjesztő munka nyomán azt is megtudhatják, hogy milyen veszélyek fenyegetik az állatok természetes élőhelyeit. Ráadásul az állatkerti szaporulat természetvédelmi jelentőséggel is bír, s bár jelenleg csak egy jegesmedve él Budapesten, az 1930-as években az Állatkert úttörő szerepet játszott a jegesmedvék szaporításával kapcsolatos tartástechnológia kimunkálásában. Az állatok jelképes örökbefogadása is fontos dolog, hiszen ez az embereket érzelmileg még közelebb hozza az állatokhoz. Ráadásul az ebből származó támogatást állatjólléti fejlesztésekre használja fel az Állatkert.”

2012 júniusa óta közel 4 millió ember csatlakozott a Greenpeace “Mentsük meg az Sarkvidéket” nevű kampányához, többek között olyan prominens személyiségek, mint Desmond Tutu érsek, Sir Paul McCartney és Penelope Cruz. A kampány egyik fő célja – természetvédelmi terület kialakítása az Északi-sark lakatlan részén – nemrég új erőre kapott, amikor a finn kormány bejelentette, hogy támogatja a koncepciót. A Greenpeace kampányoldala itt érhető el: www.sarkvidek.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás