A rovat kizárólagos támogatója

Zöld szervezetek értékelték ma a kormány félidei munkáját: 178 pontban elemezték az Orbán kabinet környezetvédelemmel kapcsolatos eddigi tevékenységét. A bizonyítványban két egyes, hat kettes, és csak egy hármas szerepelt.

42 zöld szervezet közös, 32 oldalas értékelését adták át a környezetvédők Orbán Viktor miniszterelnök részére ma a Kossuth téren. Az értesítőt az érdemjegyek részletes indokolásával Török Kristóf, a Miniszterelnökség közkapcsolati munkatársa vette át a kormány hivatalba lépésének második évfordulóján.

„A kormányzat két éves környezetpolitikai teljesítménye összességében lesújtó. Az önálló környezetvédelmi tárca megszüntetése és feladatainak beolvasztása más tárcákba nem a környezeti szempontok integrációját, hanem a környezetvédelem alárendelt helyzetét eredményezte. Ez nagymértékben hátráltatja a kor kihívásainak megfelelő gazdasági szerkezet és társadalmi jól-lét elérését is" – jelentette ki az átadáson Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetségének elnöke.

”A jelenlegi energiastratégia visszaveti az országot a múltba. Ahelyett, hogy a kormány követné a világban zajló folyamatokat, és az energiahatékonyság javítása, valamint a megújuló energiák felé fordulna, inkább a veszélyes nukleáris és a klímagyilkos fosszilis energiát támogatják. Egy rossz erőművi döntés pedig az egyre olcsóbb és már most versenyképes megújulók helyett akár évtizedekre hozzá kötheti a gazdaságot a dráguló atomenergiához – állapította meg Vetier Márta, a Greenpeace Magyarország programigazgatója.

Zöld kritika az orbáni környezetpolitikának Zöld kritika az orbáni környezetpolitikának.     További fotókért katt a képre!

„Az elmúlt időszakban a természetvédelemben évtizedek alatt kiharcolt eredmények vesztek el. Az ágazat érdekérvényesítő képessége drasztikus mértékben lecsökkent, finanszírozása soha nem látott szintre süllyedt, a szakembergárda egy részét elbocsátották. A természetvédelem jövője éppen akkor válik bizonytalanná, mikor minden azt mutatja, hogy további jelentős erőfeszítésekre van szükség” – hangsúlyozta Halmos Gergő, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgatója.

„Magyarországon a korábbinál veszélyesebbé vált élni, mivel az egészségünkért, biztonságunkért felelős állami szervek költségvetését számottevően csökkentették, sok jó szakemberüket elbocsátották. Az oktatást, a kultúrát, az egészségügyet súlyos megszorítások érték, az innováció támogatását gyakorlatilag megszüntették, pedig éppen csak ezeknek a területeknek a kiemelt fejlesztésével lehet eredményesen felvenni a küzdelmet a környezeti ártalmak ellen. Történtek kedvező lépések is: egyes súlyosan szennyező, illetve egészségkárosító termékek, tevékenységek adóit emelték, támogatásukat csökkentették. Mindazonáltal meggyőződésünk, hogy a kormányzatnak megvan a lehetősége és a képessége arra, hogy a ciklus hátralévő két évében kijavítsa a hibákat, és 2014-ben már ötös osztályzatot kapjon, példát mutatva a világnak” – mondta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

A 42 szervezet által aláírt állásfoglalásA kormány civil értékelése (530 KB pdf)

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás