Hirdetés

A Magyar Természetvédők Szövetsége az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörútja keretében készült lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet adott át a Parlament épülete előtt az illetékes hazai döntéshozóknak. A csak a retorika szintjén zöld Orbán-kormányra ráférne egy valódi szemléletváltás, amire Paks2 árnyékában semmi remény.

A kampány keretében közel félezer ember sürgette a valódi energia-forradalmat és a közösségek munkájának támogatását. A természetvédők a Köztársasági Elnöki Hivatalnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak és az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának adtak át egy – egy albumot.

A fotókönyv és a hozzá kapcsolódó petíció az energetika rendszerváltás indítását sürgeti, a következő eszközökkel:

• Segítséget kell nyújtani az éghajlatváltozás sújtotta lakosoknak itthon és szerte a világban a társadalmi igazságosság jegyében, egy új, hatékony nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodás keretében.

• Csökkenteni kell a fejlett országokban az energiafelhasználást és fokozatosan ki kell váltani a fosszilis energiaforrásokat.

• Támogatni kell a lakossági vagy önkormányzati tulajdonú energiatakarékossági és megújuló energia kezdeményezéseket – a lakosok szólhassanak bele energiaellátásuk módjába.

A fotókönyvet Makai Martina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkára, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője, és Sallai R. Benedek, a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága elnöke vették át Farkas Istvántól.

“2015. november 30-án kezdődő ENSZ klímacsúcson Párizsban a világ döntéshozói egy új nemzetközi éghajlatvédelmi megállapodásról döntenek. A jelenleg asztalon levőnél azonban nagyobb elköteleződés szükséges a klímaváltozás kordában tartásához és az energia forradalomhoz, azaz hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.” – mondta Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

„Az EU-nak a jelenlegi vállalások ötszörösét kellene tennie a klíma igazságosság alapján. Magyarországon a 2030-ra vállalt 40%-os kibocsátás-csökkentés, amely a jelenlegi szinthez képest 4%-os csökkentést jelent, nem tudja elindítani a szükséges energia-átmenetet, miközben az energiatakarékossági és megújuló energiás fejlesztések teljesítésében a friss „Energia Unió helyzete” elemzés szerint sem jeleskedünk. A rászorulók éghajlatvédelmi és alkalmazkodását segítő nemzetközi Zöld Klíma Alapba tett 1 milliárd forint felajánlásnak pedig a többszörösére van szükség Magyarország részéről, ha érdemi hatást szeretnénk elérni.” – mondta Botár Alexa a szövetség éghajlat-energia csoportvezetője- írta az MTVSZ.

Fricska Ádernek

Az eseményen Sallai Róbert Benedek közölte: a civilek már bizonyították az elkötelezettségüket, most itt az ideje, hogy a kormányok is tegyenek a klímavédelemért. Bár hozzátette azt is, tudja nagyon jól, hogy környezetvédelmi témákkal nem lehet választást nyerni. Azonban át kell törni ezt a politikai korlátot! – hangsúlyozta Örömét fejezte ki ugyanakkor amiatt, hogy köszönthette a Köztársasági Hivatal képviselőjét is; mert így közvetve felkérhette arra Áder Jánost, hogy ne csak szavakban álljon ki a környezetvédelem mellett, hanem legyen kritikus a törvényalkotási folyamatban is. Ugyanis eddig még nem dobott vissza egyetlen olyan jogszabályt sem a parlamentnek, amely ezen törekvésekkel szembe ment volna. (Végül is, Áder János egy olyan ország államfője, amely miközben atomerőművet építene és magánkézbe játssza az utolsó közösségi földvagyont is, nem rendelkezik önálló környezetvédelmi minisztériummal, így azért nehéz "zöldülni" – a szerk.). Sallai Róbert Benedek végül úgy fogalmazott: az ígérgetések kora az elmúlt évtizedekben lejárt, helyette eljött a felelős kormányok ideje.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás