Hirdetés

Már a 2023 októberében társadalmi vitára bocsátott tervezet láttán is sokan megdöbbentek, aztán a  parlament által december legvégén szinte módosítás nélkül elfogadott atomtörvény-módosító csomag bevezette a „független ellenőrző szervezet” fogalmát is.  Gyorsítanák Paks 2 engedélyezését az újragondolt szabályokkal.

„Meg lehet oldani, hogy ne gyengítse a nukleáris biztonságot” – mondta a Népszavának az új atomerőművi berendezések engedélyeztetésének paksi bővítéstől aligha független, leginkább könnyítésnek tetsző átalakításáról egy szakértő.

Már a 2023 októberében társadalmi vitára bocsátott tervezet láttán többeket megdöbbentett, hogy például a radioaktív anyagok kibocsátásának megakadályozásáért, a balesetelhárításért, az üzemzavari hűtésért, vagy éppen a légmentes zárásért felelős rendszerek gyártását az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) a jövőben nem „engedélyezi”, csak „tudomásul veszi”. Igaz: a hatóság 15 nap alatt el is utasíthatja a kérvényt, illetve feltételeket – sajátos nyelvükön „visszatartási pontokat” – is szabhat. Ha az OAH 15 napon belül nem válaszol a beadványra, úgy az elfogadottnak minősül.
A parlament által december legvégén szinte módosítás nélkül elfogadott atomtörvény-módosító csomag bevezette a „független ellenőrző szervezet” fogalmát is. Az OAH ezeket különféle vizsgálatokkal bízhatja meg, illetve megállapításaikat elfogadhatja. Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampányfelelőse már a tervezet olvastán aggályainak adott hangot a szűk határidő miatt. Úgyszintén kétségeit fejezte ki, hogy a szűk atomenergia-szakmában létezhet-e a szereplőktől „független” szereplő, illetve ha igen, akkor bizonyosan rendelkezik-e az ellenőrzéshez szükséges szakismeretekkel.

Az OAH azóta több közleményben is kiállt a módosítások mellett. Úgy vélik, az általuk előkészített pontok megszüntetik az “átfedéseket”, így több ellenőrzési erőforrásuk marad, illetve az eljárások hossza is „tervezhetőbbé” válik. Kádár Andrea Beatrix elnök egy november végi rendezvényen aláhúzta, hogy az új szabályozás „csak” az „alacsonyabb biztonsági súlyú” elemek gyártására vonatkozik. Mostantól csak az OAH-nyilvántartásba felvett, független szervezetek végezhetnek ellenőrzéseket – emelte ki.

A mostani módosítások az OAH által végzett gyártási, beszerzési, szerelési és üzembehelyezési engedélyezésen belül csak az elsőt, vagyis a gyártást érintik – hívta fel a figyelmet egy, az ügyre rálátó forrás. A változtatások ezen túlmenően nem vonatkoznak a „primer kör tömörségének fenntartására”, ami a legfontosabb, úgynevezett 1. biztonsági osztályba tartozik. Ide tartozik például a reaktor- és nyomáskiegyenlítő tartály, a főkeringetető szivattyú, a kapcsolódó vezetékek és a fűtőelemek. Itt az engedélyeztetési idő közel fél év.
A mostani változtatás tehát „csak” a 2.-3. biztonsági osztályba sorolt berendezések gyártására-beszerzésére vonatkozik. (Megjegyzendő: ezek is alapvető biztonsági-balesetmegelőzési feladatokat látnak el.) A hatóság eddig 15 napnál hosszabb ideig vizsgálhatta ezek gyártási-beszerzési szándékát. Most viszont az OAH újból besorolhatja a berendezéseket engedélyeztetési szükségesség szerint. De a fennmaradók gyártásának-beszerzésének esetleges „tudomásul vétele” után is tarthatnak ellenőrzéseket. Ám, meglátása szerint, a gyártás vagy a beszerzés esetleges „gyorsított” felügyelete dacára, a folyamat végén, az üzembehelyezés változatlanul engedélyhez kötött. Vagyis az új felállás inkább növeli a beruházó abbéli kockázatát, hogy a hatóságnak esetleg az átadás előtt akad gondja.

A vezetők megtekintettek

Kádár Andrea Beatrix OAH-elnök, valamint Juhász László elnökhelyettes az új atomerőművi blokkok beruházási területén megtekintették a jelenleg zajló munkálatokat, köztük a talajszilárdítás kivitelezését – tette közzé tegnap a hatóság . A bejáráshoz kapcsolódóan megbeszélést folytattak Jákli Gergellyel, a Paks II. Zrt. elnök-vezérigazgatójával írták. További részleteket nem közöltek.

A független ellenőrök nem ismeretlenek az iparágban, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség is elfogadja őket – hangsúlyozta a Népszava forrása. Olyannyira, hogy a gyártási-szerelési ellenőrzéseket, állami megbízás alapján, de rendszerint külsősök végzik. Ezek tanúsítványait a hatóságok elfogadhatják, visszautasíthatják, illetve saját ellenőrzést is végezhetnek. Az OAH által feljogosított cégek a Nemzeti Akkreditáló Hatóság által nyilván tartott szervezetek közül kerülhetnek ki. (Olyan céglistát, melyek az OAH megbízásából ellenőrizhetnek, egyelőre nem találtunk. De ilyen tevékenységre ajánlkoztak például a 2017-ben alakult Nukleáris Műszaki Szakértői Klaszter tagjai.)

Szintén megjegyzendő: a most elfogadott törvény már a legelején rögzíti, hogy köztisztviselők (akár a hatóság munkatársai) engedéllyel szerepet vállalhatnak a külső cégek munkájában. Igaz, ilyenkor nem vehetnek részt a kapcsolódó hatósági döntésekben. Sőt, a módosító csomag egyik utolsó, két hónap múlva hatályba lépő pontja ezt is tovább gyengíti. Így végül is az érintett dolgozónak csak a külső megbízott nyilvántartásba vételétől, felfüggesztésétől vagy törlésétől kell tartózkodnia.

Átmeneti üzemzavar

Nem kapott érdemi választ Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető arra a Lantos Csaba energiaügyi miniszternek címzett írásbeli kérdésére, hogy mi okozta a 4-es paksi blokk december 25-i, hirtelen leállását, amely termelése csak másnap késő délelőtt állt helyre. Koncz Zsófia államtitkár válaszában a felvetést, a megszokott, MSZP-ellenes politikai kirohanásokba ágyazva, hangulatkeltésnek minősítette. Egyszersmind emlékeztetett az OAH kapcsolódó közleményére, miszerint „átmeneti üzemzavar” történt, amely a nemzetközi skála szerint 0-s besorolást kapott és sem a biztonságra, sem a környezetre nem hatott ki. Az államtitkár azt is felhánytorgatja, hogy az ellenzék nem támogatta a legutóbbi, „a magas nukleáris biztonság további garantálását és a hatósági felügyelet hatékonyságának növelését” lehetővé tévő törvénymódosítást. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a parlamenti vitában kifogásolta, hogy a részletszabályokat a jövőben a hatóság elnöke rendeletekben hirdetheti ki. Ennek kapcsán kérdésesnek nevezte, hogy a hivatal mennyiben kíván megfelelni a fideszes politikai elvárásoknak.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás