Hirdetés

Szigorítsák és a gyakorlatban is hajtsák végre az orosz olajra és gázra kivetett szankciókat – ezt kéri közös levelében 65 civil szervezet azoktól a kormányoktól, amelyek képviselői részt vesznek Svájcban az Ukrajna újjáépítéséről szóló konferencián.

A kegyetlen háborút Ukrajnában csak a Kreml olajból és gázból származó hatalmas bevételei teszik lehetővé, amit nagyrészt Ukrajna szövetségesei fizetnek. Ha ez a finanszírozás megszűnne, az egyaránt elősegítené a háború befejezését, az olajdiktátorok zsarnokságának felszámolását, nem mellesleg pedig az éghajlat védelmét is. Ezért öt intézkedés mielőbbi megvalósítását sürgetik a civil szervezetek.

Jelenleg széles körben kijátsszák az orosz olaj embargójára már meghozott intézkedéseket, ezért a betartásukat érdemben kell ellenőrzi és a megszegőit szigorúan megbüntetni.

A szankciókat ki kell terjeszteni az orosz LNG-exportra, kezdve az uniós kikötőkben történő átrakodásának tilalmával.

Fokozni kell a nyomást azokra az államokra, ahol árnyéktartályhajók vannak bejegyezve, hogy visszaszorítsák a használatukat. (Ezek a hajók gyakorlatilag nem biztosított és nem elszámoltatható régi, fokozottan balesetveszélyes tartályhajók, amelyek illegális vagy kétes megállapodások alapján, átláthatatlan tulajdonviszonyokkal működnek.)

Létre kell hozni egy hatékony nemzetközi mechanizmust az energiaszankciók betartásának ellenőrzésére és kikényszerítésére.

Támogatni kell Ukrajnát, hogy az orosz agresszió által elpusztított energetikai infrastruktúra helyett egy környezetbarát, energiahatékonyságon és megújuló energiaforrásokon alapuló energiarendszert hozzon létre.

Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke elmondta: „Minden liter benzin vagy gázolaj, amit a gépjárműveinkben elégetünk, az orosz hadigépezet működését segíti elő. Ezért, ha mielőbbi békét akarunk, részesítsük előnyben a gyaloglást, a kerékpározást és a tömegközlekedést az autózás helyett, a vasutat a repülés helyett. Fontos az is, hogy lehetőleg kerüljük el a kőolajból előállított áruk, mindenekelőtt műanyag termékek vásárlását.”

A háború mielőbbi befejezése azon felül, hogy sok életet mentene meg és rengeteg szenvedést tenne elkerülhetővé, a klímakatasztrófa megelőzéséhez is hozzájárulna. A világban 175 olyan ország van, amelynek éves szén-dioxid-kibocsátása kisebb, mint amennyi az elmúlt két évben a légkörbe került a háború következtében. Ezek a kibocsátások a közvetlen hadviselésből, erdőtüzekből, légijáratok átirányításából, kényszeráttelepülésekből, továbbá a gáz- és olajinfrastruktúrát ért katonai támadások okozta szivárgásokból, valamint a jövőbeli újjáépítésből erednek.

A civil szervezetek felhívás angol nyelven az aláírók felsorolásával itt, a Levegő Munkacsoport által készített magyar fordítása itt olvasható.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás