Hirdetés

Nem várt fordulatokat hozott az ENSZ 26. klímakonferenciája, ahol a politikusok meglepő egyetértésben tettek merész vállalásokat. És habár az amerikai elnök éles szavakkal bírálta a legnagyobb szennyező, Kína, illetve a toplistán ötödik Oroszország elnökét, amiért nem jelentek meg Glasgow-ban, szó sincs arról, hogy ne lenne képviseletük a november 14-ig tartó szakértői egyeztetésen.

Az orosz delegáció csatlakozott is a házigazda brit kormányfő kezdeményezéséhez vállalva, hogy 2030-ra nemhogy véget vet az erdőirtásnak, de még meg is fordítja a drámai tendenciát. A támogató több mint száz ország között ott van Brazília is, amelynek az elnöke, Jair Bolsonaro személyesen állt ki a célkitűzés mellett, miközben eddig elismerni sem volt hajlandó azt a brutális pusztítást, ami évtizedek óta folyik Amazóniában.

A másik heroikus célt az Európai Unió és az Egyesült Államok hirdette meg: 30 százalékkal akarják visszavenni a metángáz-kibocsátást 2030-ig. Abban is sokan egyetértenek, hogy támogatni kell a nem szén alapú technológiákat.

Boris Johnson ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad hiú reményeket táplálniuk, azt gondolniuk, hogy máris teljesítették küldetésüket. Még nagyon hosszú út áll előttünk – mondta. Azt az egyszerű üzenetet küldi a delegációknak – folytatta -, hogy noha a politikusok most elutaznak Glasgow-ból, a világ szeme attól még rajtuk marad – a Föld lakossága, a brit kormány és minden más kormány is, amely elkötelezett ez ügyben, árgus szemmel figyeli majd a tárgyalókat, mindenekelőtt azokat, akiket ő küldött oda.

A politikusok tehát levonulnak a színről, a szakértők veszik át a terepet, hogy kialkudjanak egy olyan egyezményt, amelynek van realitása és még esélye is arra, hogy a résztvevők aláírják. A klímatüntetők is maradnak, és nem lesz egyszerű meggyőzni őket. Különösen azután, hogy a konferenciára érkezőkkel 400 magángép szállt le vasárnap Glasgow-ban. Számítások szerint ezzel legalább 13 ezer tonnányi széndioxid került a légkörbe, ami 1600 ember teljes évi kibocsátása.

Nyitókép: Boris Johnson brit miniszterelnök és Antonio Guterres ENSZ-főtitkár köszönti Joe Biden amerikai elnököt a COP26-on Glasgowban 2021. november 1-jén. Christopher Furlong / Pool via Reuters


„Ennyi erővel le is bombázhatnátok bennünket”. A zöldek szerint az egész klímacsúcs csak környezetszennyező szócséplés, melyre 400 magánrepülőgéppel érkeztek a résztvevők. Miközben a világ vezetőinek nagy része megjelent a Glasgowban, addig Magyarország csak államtitkári szinten képviselt. Áder blöffölt egy szokásosat.  Összefoglalónk a COP26 tegnapi eseményeiről >>> 

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás